SGK’ dan  muhtaç aylığı yoksulluğa son çağrısı geldi! Her devlet dairesinde olduğu gibi bunun da belli şartları var.

Tabi ki bununla birlikte şimdilik sadece 65 yaşı kapsayan sistem önümüzdeki dönemlerde iyileştirilmesi bekleniyor. Herkesin merak ettiği konu emekli olmasak da devletten yardım alınıyor mu? Artık bu sorularınıza cevap aramak zorunda kalmayacaksınız bu yazımızda tüm sorularının cevapları vardır. İşte sorular ve cevapları…

Muhtaç Aylığı Desteği SGK’ dan

SGK 65 yaş üstü için çalışmalarına son hız devam ediyor. Yasa gereğince belirlenen şartlar 65 yaşını doldurmuş fakat hiçbir geliri olmayan hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan yaşlılarımız için muhtaç aylığı bir diğer adı da 2022 aylığı bağlamayı sağlıyor bununla birlikte belli şartlarında olması gerektiğinin altını çizen SGK dan yapılman açıklamalarda sıralama şu şekilde geldi. SGK kapsamında yetim aylığı almayan, herhangi bir işten gelir sağlamayan, dul aylığı almayan 65 yaş üstü vatandaşlarımız için sağlanan yaşlılık aylığı ödemesi bu şartlarını sağlayan tüm 65 vatandaşlar için yapılmaktadır. En önemlisi T.C vatandaşı olmak. Bu anlamda her türlü desteği sağlayan SGK muhtaç, gelir seviyesi hesaplanan kişi başı gelirin 3’te 1’inden az olması gerekmektedir. Bu sınır 2020 yılı için 701 lira olarak belirlemiştir. SGK’ dan kişilerin adına sigorta prim ödemesi yapılmamış olması gerekmektedir. Tüm bu şartları sağlayan 65 yaş üstü vatandaşlarımız için yapmaları gereken tek adım başvuru yapmak, peki başvurular nereye ve nasıl yapılıyor.

Muhtaçlık Aylığı Nerden Ve Nasıl Alınır?

65 yaş üstü vatandaşlarımız bulundukları il/ilçelerinde bulunan sosyal yardımlaşma vakıflarına kimlik belgelerinizle ve bir dilekçeyle başvuru yapabilirsiniz. Eğer sağlık durumlarından dolayı sosyal yardımlaşma vakfına gidemiyorsanız. Vasi kararı ile yetkilendirilmiş mahkeme aracılığı ile belge ispat edilmeli. Başvurunuz olumlu olarak sonuçlandığı takdirde size kısa mesaj ile bilgilendirme yapılmaktadır.

Muhtaç Aylığı’ nın miktarı nedir? Hangi kurumlardan Alınır?

65 yaş üstü vatandaşlar için muhtaç aylığı miktarı her yıl asgari ücret üzerinden yeniden belirlenmektedir. 2020 yılında 638 TL olan muhtaç aylığı, 2020 yılında yapılan enflasyon zamları ile birlikte aylık 671,53 TL olarak güncellenmiştir.

65 yaş aylığı başvuru ve onaylanması durumunda, maaşın ilk ödemesi bağlı bulunduğunuz bölgenin, Ziraat Bankası şubesine yapılmaktadır. İkamet ettiğiniz bölgede Ziraat Bankası bulunmaması durumunda adresinize en yakın PTT şubesine maaşınız SGK tarafından yatırılacaktır.

Evde Bakım Desteği Nasıl Alınır? Kimler Alabilir?

Engellik oranı %50 ve üstü olan kişiler, 65 yaş üzerindeyse evde bakım desteği kapsamında aylık 1.460 TL alabiliyorlar. Bu aylığın alınabilmesi için kişi başına düşen gelir miktarının 1401 TL veya altı olması gerekmektedir. Evde bakım desteği , 65 yaş aylığıyla birlikte alınabilir.

Muhtaç Aylığı Verilebilmesi İçin Değerlendirme Nasıl Yapılır?

2020 yılı muhtaçlık aylığı verilebilmesi için öncelikle kişinin aylık gelirine bakılmaktadır. Ev halkının aylık geliri kişi başı 701, 32 TL ‘nin altında olmak zorundadır. Eğer evde 2 kişi yaşıyorsa eş ve kendisi aylık gelirleri 1218 TL ‘yi aşmaması gerekmektedir.

2020 senesi 65 yaş yaşlılık aylığı 671,53 lira olmuştur. Aile içi aylık gelir sınırı 701, 32 liradır.

Muhtaç Aylığı Başvuruları Nereye Yapılmaktadır?

Muhtaç aylığı başvuruları 65 yaşını dolduran ve aylık geliri 701, 32 TL’nin altında olması şartıyla, bulundukları bölgenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuracak kişi kendisi giderek yapılmalıdır. Başvuru bir dilekçe ile birlikte yapılmalıdır.

Muhtaç Aylığı Başvuruları Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?

Muhtaç aylığı başvurularının sonuçları, başvuru yapılan tarihten sonra 1 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Muhtaç Aylığını Emekli Olanlar Alabilir Mİ?

Muhtaç aylığı alabilmenin şartları arasında aylık gelirinin 701, 32 TL ve altında olması ve başka bir kurumdan maaş almıyor olması gerekmektedir

Kaynak: Haberzamani.net

Advertorial

Editör: Vitrin Haber