Gerilim filmleri sinema dünyasında ‘’beklenen film’’ ya da ‘’beklenen gerilim’’ diye de anılır. Bunun nedeni bu tür filmlerde gerilimin doruk noktasına çıkmasının sabırsızlıkla beklenmesidir. Gerilim filmlerinde seyircinin kaçınılmazı görmeleri olabildiğince ertelenir ve bu durumda seyirci üzerinde büyük bir gerginlik yaratır ve bu sayede yönetmen seyircide istediği tepkiyi yakalar. Bu film türü için kovalamaca sahneleri neredeyse her yapıtta yer alır.
Gerilim filmlerinde genellikle bir hayat tehdit edilir ve filmdeki karakterler girecekleri tehlikeli durumu fark etmezler. Gerilim filmlerinde oynayan karakterler genellikle bir dış tehdit ile savaşmak zorunda kalırlar veya tehlikeli bir ortamdan kaçmak için savaşırlar.

Bu durum kimi zaman bir katilden kaçmayı, kimi zaman çok tehlikeli bir bölgeden uzaklaşmayı, kimi zaman da vahşi kişiler ile savaşmayı gerektirebilir. 
Fakat gerilim filmleri çoğu zaman bir başka film türü ile birlikte çekilir. Gerilim filmlerinin en çok kullandığı alt film türleri arasında psikolojik, komedi, suç, aksiyon, macera, fantazi, bilim kurgu ve korku filmleri bulunmaktadır. Gerilim filmleri tahmin edildiği gibi korku filmleri ile çok yakından bağlantılıdır ancak tam olarak korku filmi türüne girmez. Çünkü korku filmlerinde gerilim oranı artık en üst safhadadır ve seyirci gerilim hissini aşıp sonunda korku hissiyle baş etmeye çalışır.

Aksiyon gerilim filmlerinde izleyici kahramanların tehlikeli düşmanlarla karşı karşıya gelmelerini, zorlukları aşmalarını ya da tehlikeli durumlardan kurtulmalarını izler.  Bu filmler genellikle zamana karşı verilen yarışı anlatır, silahlar, patlayıcılar, şiddet ve rakiplere karşı verilen bir zaman yarışı. Bu tür filmlere verilebilecek en iyi örnekler arasında şimdilerde full hd film tekniği ile izleyebileceğiniz Kaçak, Taken, Terminatör ve Zor Ölüm gibi filmler bulunmaktadır.
Komedi gerilim film izle seyirci hem gerilimin hem de sahne aralarına serpiştirilen komedi unsurlarının keyfine varır. Bu film türünün en iyi filmleri arasında ise Kaybolan Kadın ve Dr. Garip Aşk gibi filmler yer alır. Elbette bu film türünde verilebilecek örnekler bu kadarla sınırlı değildir ancak bu film örnekleri dünya çapında asla unutulmayacak ve sinema tarihi için önemli bir yeri olan filmlerdir.

Suç gerilim tarzı filmlerde elbette suç ile gerilim türlerinin birleşmesinden oluşan bir film türüdür. Bu filmlerde genellikle ana karakter bir kanun adamı yerine bir suçludur ve bu filmlerde en çok kullanılan karakterler seri katiller ve soygunculardır. Bu karakterlerin rol aldıkları filmlerde izleyici ya bir kovalamacayı ya bir çatışmayı ya da bir ihaneti seyreder. Aslına bakarsanız suç gerilim tarzındaki filmler direk gerilim tarzındaki filmlerden daha çok fark edilmiş ve daha çok yankı uyandırmıştır. İşte bu yankı uyandıran filmlerden bazıları şunlardır; İhtiyarlara Yer Yok, Büyük Hesaplaşma, Zehirli Sokaklar, Beyin Avcıları, Kızları Öp, Örümceğin Maskesi, Tetikçinin Gecesi ve Kopya Cinayetler.
Elbette gerilim filmlerinin tüm alt film türlerini burada saymaya zamanımız yetmez, ancak gerilim filminden bahsetmişken de psikolojik gerilim filmlerinden bahsetmeden olmaz. Bu tür filmlerin sonu genellikle şiddetle son bulur ve ana karakterler arasında sorunlar yaşanır. Filmin karakterleri bazen meraklarından dolayı bazende sadece şans eseri tehlikeli durumların içine çekilirler ve bu tehlikeli durumla yüzleşmek zorunda kalırlar. Bu filmlere gösterilecek örnekler arasında Alfred Hitchcock’un, Şüphe, Şüphenin Gölgesi ve Trendeki Yabancı filmleri gösterilebilir.
 
 ADVERTORİAL
 
 
 
Editör: Vitrin Haber