Kulak çınlaması tıbbi adıyla Tinnitus, her yaştan insanı etkileyen ve kişilerin yaşam kalitlerini düşüren bir işitme sorunudur. Hastalar genelde çevrede herhangi bir uyaran olmaksızın cızırtı, uğultu, ıslık ya da rüzgar sesine benzer sesler duyar. Ancak bu sesler hastalığın altında yatan nedenlere bağlı olarak farklılık gösterir. Kulağın her ikisinde birden olabildiği gibi bazı durumlarda tek kulakda da  meydana gelmektedir.

Nedenleri Nelerdir?

Kulak çınlamasının basit ve ciddi birçok nedeni olabilir. Kulak çınlamasının en sık karşılaşılan nedenleri arasında kulak kiri, kulak zarı sorunları, kulak enfeksiyonları, işitme sinirlerindeki hasar, kulak bölgesinde yaşanan travmalar yer alır. Ayrıca orta kulakta meydana gelen birçok sorun da çınlamaya neden olmaktadır. Orta kulakta biriken sıvı, orta kulaktaki kemik eklemlerinin sertleşmesi, bu bölgede yer alan kasların kasılması, atardamar anomalileri bunlardan bazılarıdır. Alerjik rinit, sinüzit , damar genişlemesi, boyun kireçlenmesi, düşük ya da yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıklar da kulak çınlamasına neden olur. Aşırı yüksek sese maruz kalmak da diğer işitme sorunlarında olduğu gibi önemli bir nedendir. Bazı durumlarda beyin tümörü de çınlamaya neden olur. Bu nedenle hastaların bu konuda uzmanlara başvurmaları ve nedenlerinin araştırılması gerekir. Ayrıca hastalar olmayan bir sesi duyduklarını bildiklerinden dolayı çok fazla endişelenirler ve sağır olmaktan, delirmekten korkarlar. Bu da durumu daha da kötüleştirir.

Tedavi Edilebilir mi?

Kulak çınlamasının belirli bir tedavisi yoktur, buna neden olan sorunların bulunup ortadan kaldırılması gerekir. Bu nedenle muayene son derece önemlidir, röntgen filmleri, denge ve işitme testleri tanı koymayı kolaylaştırır. Bazı ilaçlar tamamen tedavi sağlamasa da hastaları rahatlatmaktadır. Dış kulak yolundaki kire bağlı olarak gelişiyorsa kulağın temizlenmesi sorunu ortadan kaldırır. Sebebi tam olarak bulunamayan durumlarda çinko, B12, demir eksikliği, kolesterol ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar mevcutsa bunların tedavisi yapılamalıdır. Ayrıca işitme cihazları bazı durumlarda kulak çınlaması tedavisinde kullanılmaktadır.

Azalması İçin Neler Yapılabilir?

Uygulanan tedavinin yanı sıra hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu detaylar kulak çınlamasını azaltarak hastaların rahatlamasını sağlamaktadır. Öncelikle hastalar yüksek sese maruz kalmaktan kaçınmalıdır.Yüksek sesle müzik dinlemek, kalabalık ve gürültülü yerlerde bulunmak durumu daha da kötüleştirebilir. Sinir sistemini uyaran kahve, kola ve sigaradan uzak durulmalı, tuz tüketimi azaltılmalıdır. Günlük düzenli egzersizler yapılarak kan dolaşımı dengede tutulmalı, stres, asabiyet ve gerginlikten uzak durulmalıdır. Hareketin artırılması ile stres seviyesindeki azalma sinirlerin gevşemesini sağlayarak hastaları rahatlatır. Tansiyonun kontrol altına alınması da çınlamayı azaltan hatta geçiren en önemli adımlardandır. Çok uykusuz kalmaktan, yorgunluktan kaçınmalı, dinlenmek için vakit ayrılmalıdır. Çok yoğun çalışan ve uyku düzeni olmayan kişilerde zaman zaman ortaya çıkan kulak çınlamasının ortadan kalkması için düzenli uykuya ve dinlemeye ihtiyaçları vardır. Genel anlamda sağlıklı bir yaşamın gerekliliklerinin yerine getirilmesi hastalarda olumlu etkiler göstermektedir.

Advertorial Haber

Editör: Vitrin Haber