E-Ticaret SEO; Google, Yahoo ve Bing gibi arama motorları için yapılan optimizasyon çalışmalarının e-ticaret yapan firmaların yapması gereken bölümünü ifade eder. SEO çalışmaları marka, ürün ve hizmeti uzun vadede ön plana çıkarmak adına önemlidir. Bu nedenle e-ticaret sitelerinin kısa vadede sonuç getiren SEM çalışmaları kadar SEO çalışmalarına da önem vermesi gerekir.

E-Ticaret SEO Çalışmaları Neden Gereklidir?

Popüler arama motorlarında görünür olmak için sonuç listelerinin üst sırasında yer almak gerekir. E-ticaret siteleri için arama motoru sonuçlarında görünür olmak çok önemlidir. Çünkü bir ürün veya hizmet sonuç listelerinde ne kadar fazla görülür ise İnternet kullanıcıları tarafından o kadar çok tıklanır. Her tıklama, siteye bir ziyaretçi kazandırır. Siteye yapılan ziyaretler arttığı için sitenin organik trafiği de artar.

Organik trafiğin artması hem arama motoru botlarının ilgisini çeker hem de satış potansiyelini artırır. Çünkü siteyi ziyaret eden her kullanıcı bir potansiyel müşteridir. İnternet kullanıcıları genellikle arama motoru sonuç listelerinin sadece en üst kısmında yer alan marka, ürün veya hizmetlere odaklanırlar. Bu nedenle listenin alt sıralarında kalmak e-ticaret siteleri için hem trafik hem de satış kaybına neden olur. Arama motorlarının sonuç listelerine ilk sıradan girmek isteyen tüm e-ticaret sitelerinin SEO çalışmalarına zaman ve kaynak ayırması faydalı olur. Bu çalışmalar firmalar için uzun vadeli ve etkili bir yatırımdır.

E-Ticaret SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Etkili bir e-ticaret SEO çalışması yapmak için aşağıdaki detayları dikkate almak ve gerekli optimizasyonlar üzerinde çalışmak önemlidir.

  • HTTPS Kullanın

Günümüzde e-ticaret yapan siteler için veri güvenliği öncelikli konuların başında yer alır. Bir e-ticaret web sitesinin güvenliğini artırmanın en etkili yollarından biri HTTPS protokolü kullanmaktır. HTTPS protokolü İnternet kullanıcıları için güvenli bağlantı oluşturulmasını sağlar. Bu sayede güvenli bağlantıya yönlendirildiğini gören kullanıcılar sitede daha uzun zaman geçirirler. 

  • Site Hızını Artırın

E-ticaret siteleri için hız çok önemlidir. Çünkü alışveriş sırasında yavaş yüklenen ürün sayfalarını hiçbir kullanıcı sevmez. Yavaş yüklenen sayfalar e-ticaret sitelerine yapılan ziyaretlerin azalmasına neden olur. Bu durum hem trafiği azaltır hem de satış hacmini düşürür.

  • 301 Yönlendirmelerini Kullanmayı İhmal Etmeyin

Satışı bir süreliğine durdurulan veya artık satışı yapılmayan ürün sayfalarını kapatmak, siteye yapılan ziyaretlerin kısa sürmesine neden olur. Bu nedenle bu ürünlere ait sayfaları kapatmak yerine 301 yönlendirmelerini kullanarak ziyaretçilerin muadil ürünlere ulaşmasını sağlamak daha faydalı olur.

  • Mobil SEO Çalışmasını Unutmayın

Günümüzde yaygın olarak kullanılan akıllı telefon ve tablet sayesinde e-ticaret sitelerine yapılan ziyaretlerin büyük bir kısmı mobil araçlardan gerçekleşir. Bu durumu göz önünde bulundurarak sadece web değil mobil SEO çalışması da yapmanın önemli olduğunu unutmamak gerekir.

  • Sayfa Başlıkları Düzeni ve Meta Açıklamalarını İhmal Etmeyin

İçeriklerde kullanılan H1, H2 ve H3 sayfa başlıklarının doğru şekilde kullanılması SEO çalışmalarında etkilidir. Bunun yanı sıra meta açıklamalarının da doğru bilgilerle hazırlanması gerekir.

  • Ürün Sayfalarını Detaylandırın

İdeal anahtar kelimelerle ürün sayfalarının detaylandırılması e-ticaret sitelerinin SEO çalışmalarında önemli  bir yere sahiptir. 

  • Görsellerin Optimizasyonunu İhmal Etmeyin

Görsel SEO optimizasyonu, özellikle görsel sorgulamada markanın veya ürünün ön plana çıkmasına yardımcı olur. Bu nedenle ürünlere ait görseller kullanmak faydalı olur.

  • Kopya İçerikleri Temizleyin

Kopya içerikler arama motoru sonuçlarını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle sitede kopya içerik olup olmadığını kontrol etmek ve varsa bunları kaldırmak faydalı olur.  

E-ticaretin başarısı için SEO vazgeçilmez çalışmaların başında yer alır. Bu konuda profesyonel ve kaliteli hizmet için https://mobitek.com/e-ticaret-seo/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber