Arsa yatırımına yön veren eğilimleri değerlendiren Yeşil Vadi Arsa Ofisi Genel Koordinatörü Nurgül Orhan Uysal, gençler ve beyaz yakalıların da yatırımcılar arasına katıldığını belirterek, portföylerinde her ihtiyaca yönelik projeler bulundurmaya önem verdiklerini vurguladı.

-Koronavirüs salgını yatırımcı davranışlarını değiştirdi. Salgın Yeşil Vadi müşterilerini nasıl etkiliyor? Müşterilerin taleplerinde nasıl bir değişim var? Talebi karşılamak için projelerinizde revizyonlara ya da yeni açılımlara gidiyor musunuz?

Yeşil Vadi 1999 yılında krize doğmuş, zor zamanlarda kök salmış, istikrarlı şekilde büyüyen bir firma. Ülkemizde ve küresel ölçekte yaşanan sıkıntılara aşinayız. Koronavirüs insanları daha basit yalın ve izole bir yaşam biçimine yöneltti. Bunun etkisiyle Yeşil Vadi’nin ürettiği imarlı, ifrazlı ve kat ittifakları kurulmuş, yapı ruhsatı hazır arsalar büyük rağbet gördü. Yatırımcıların bu süreçte daha çok müstakil yapılara ve doğa yaşamına yöneldiğini yakından gördük.

Biz Yeşil Vadi olarak pandemiden önce doğaya dönüş eğiliminin güçlendiğini, yatırımcıların şehir hayatından istediklerinde kaçıp dinlenebilecekleri yerler aradığını fark edip bu hedefe yönelik projeler üretmiştik. Nitekim İğneada/Demirköy/Avcılar projemizin tamamının satışını bu süreçte tamamladık. Yeşil Vadi olarak projelerimizi geliştirirken her ihtiyaca hizmet etmesine önem veriyor, yatırım, tatil ve ticari amaçlı kullanıma uygun olmasına dikkat ediyoruz. Bununla birlikte bu süreçte yatırımlarımızın rotasını daha doğal ve müstakil yaşama yöneltti.

-Pandemi arsa piyasasını nasıl etkiledi? Satışlar ne kadar arttı veya azaldı?

Pandemi arsa sektörünü olumlu etkiledi. 2018 yılından bu yana belli belirsiz süre gelen kriz ortamı, 2019’da çok belirginleşti. Pandemi sürecinin başlarında, yani Mart Nisan aylarında da bu belirsizlik ve kaygı ortamı devam etti. Ancak bu süreç herkesi mevcut yaşantısının muhasebesini yapmaya da itti. Toplu yaşam alanları ve metropolde yaşamanın olumsuz etkileri üzerinde düşündük. Yeşil Vadi olarak yıllardır dile getirdiğimiz, “Evinizi inşa edip bahçesinde kendi tarımınızı yapabileceğiniz, resmi süreçlerini tamamlanmış arsalar satın alın.” söylememizin haklılığını görmek tabi ki bizi sevindirdi. Şehirdeki kaotik ortamdan uzakta, daha az insanla yaşanan bir hayatın insanları her anlamda iyileştirdiğini savunuyoruz.

-İkinci dalgadan söz ediliyor, bu olasılık gerçekleşirse arsayı nasıl etkiler? Siz Yeşil Vadi olarak pandemi sürecini nasıl yönetiyorsunuz?

İkinci dalga kapımızda deniyor ama zaten birinci dalga da tam olarak bitmiş değildi. Pandeminin sürmesi durumunda kalabalıktan uzaklaşma ve müstakil yaşam arayışının artacağı yönünde güçlü öngörülerimiz var. Yeşil Vadi olarak, tecrübemiz ve geçmişte ürettiğimiz arsalara güvenerek çıktığımız bu yolda yatırımcıların bu ihtiyacına cevap vermeye devam edeceğiz. Gerek dijital platformlardaki online hizmetlerimizle, gerekse tüm ekip olarak telefonla, yatırımcılara destek veriyoruz. Yatırımcılar tüm arsalarımızın konumu online olarak inceleyebiliyor, drone çekimlerini ve bölgeye ait 360 derece görüntüleri izleyebiliyor ve oluşturduğumuz E-ARSA platformu desteği ile arsasına tam anlamı ile vakıf olup tapu sürecini yine online olarak tamamlayabiliyor.

Mart ve Nisan aylarında E-ARSA sistemimiz ile arsa sahibi olan yatırımcıları şimdi müstakil bungalovlarında otururken görünce keyifleniyoruz.

-Dolardaki oynaklık da yatırım kararlarını etkiliyor.  Dolardaki yükseliş arsa yatırımlarını nasıl etkiler?

En başta da ifade ettiğim gibi biz Yeşil Vadi olarak çok kriz ortamı gördük ve geçirdik. Şu dersi çıkardık: Siz işinize tüm enerjinizi verip gerekli risk analizlerini de yapıyor ve mevcut duruma yönelik doğru pazarlama aksiyonlarını alıyorsanız, mutlaka başarılı oluyorsunuz. Ticaretin her günü elbette ki güneşli olmuyor; önemli olan, güneşli günlerin ileride bizi beklediğini akıldan çıkarmadan yola devam edebilmek.

Döviz ve altındaki artış yatırımcıyı elbette durağanlaştırıyor ve ileriye dönük bir belirsizliğe neden oluyor. Bununla birlikte arsa tüm yatırım araçları arasından en fazla kazandıran olarak öne çıkıyor. Geriye sadece gerekli sebatı göstermek ve güvenilir yerden yatırım yapmak kalıyor. Yirmi yılda 17 bin kişiyi arsa sahibi yapmış ve hepsine kazanç sağlamış bir firma olarak verilere dayalı konuştuğumuz için sözlerimiz sağlam zemine dayanıyor.

Birçok yatırımcı döviz ve altında bugünkü gibi yaşanan ani artışların bir süre sonra ani düşüşlere neden olacağını, uzun vadede kayıplara yol açacağını biliyor. Doğru yerde ve koşullarda üretilen arsaların, geçmişten günümüze yatırım araçları ile kıyaslandığında en fazla getiriyi sağladığını görüyoruz.

-Bankaların faiz indirimli kredi kampanyası konut tarafında büyük hareketlenme yarattı. Bu durum sizi ve arsayı nasıl etkiledi? Arsa, konutun rakibi mi? Orta ve uzun vadede arsa ve konutun getirilerini karşılaştırırsanız neler söylersiniz?

Kredi oranlarının düşmesi ve kredi limitlerinin artırılmasının gayrimenkul sektörüne hareketlilik getirdiği doğru. Kredi koşullarında sağlanan kolaylıklar konut sektöründe ses getirdi. Bir Yeşil Vadi kuruluşu olan Rama Yapı İnşaat firmasının sıfır konut satışlarındaki hareketlilik, bunu yakından gösterdi.

Konut kredilerindeki faiz indirimi aslında, borçlanma riskini minimumda tutarak yatırım yapmayı düşünenlere ve sektöre hizmet eden bizim gibi firmalara faydalı oldu. Yeşil Vadi yatırımcılara vade farksız 24 aya kadar taksit yapan bir firma. Bu da yatırımcılar için krediyle kıyaslanmayacak bir avantaj.

Bununla birlikte bu dönemde kredi kullanarak peşin alımlarda daha uygun fiyat imkânı yakalamak isteyen yatırımcılar da oldu. Projelendirerek sattığımız tüm arsaların krediye uygun olması da işimizi kolaylaştıran en büyük avantajlardan biriydi.

Kısacası yatırımcılar bu dönemde diledilerse faize girmeden yatırım yaptılar, diledilerse kredi kullanarak arsa sahibi oldular.

Arsa konuta rakip bir yatırım değil. Çünkü arsa, daha az borç, yani daha az riskle yapılan bir yatırım veya günümüz koşullarında, yeni bir yaşam tercihi. Konuta oranla arsanın riski de kaybı da daha azdır. Uzun vadede iyi kazanç sağlar.  Konut ise çoğunlukla barınma ihtiyacını karşılamak için alınır. Yatırım amaçlı alımlarda ise elinizin hep üstünde olması gerekir. Konut yatırımında, arsaya göre çok daha büyük bir yatırım yaparsınız ve zamanla artan değil eskiyen bir mülke sahip olursunuz. Arsa ise biraz önce vurguladığı gibi uzun vadede daha çok kazandırır. Üstelik konuta göre daha az tutarlarda yatırım yapılır.

-Arsa yatırımına özel kredi imkanları var mı? Koşulları neler?

Evet var, portföyümüzdeki tüm arsalar için eksperi hazır, özel bankalar dahil kredi imkanı için yardımcı oluyoruz.

Fakat biz öncelikle yatırımcıların gerçek ihtiyaçlarını analiz ediyoruz. Gerçekten kredi kullanmaya ihtiyacı var mı, nasıl bir ödeme planına ihtiyaç duyuyor, inceliyoruz. Sonrasında gerekirse kredi konusunda yönlendirme yapıyoruz.

Arsalarımızın tamamı resmi süreçleri tamamlanmış, müstakil tapulu ve inşaata hazır yerler olduğu için eksper değerlerinin en az yüzde 60’ına kadar kredi çekmek mümkün. TEB, Türkiye İş Bankası, Kuveyt Türk gibi birçok banka ile bu işlemler kolaylıkla yapılabilmekte.

-Ekonomideki oynaklığın yol açabileceği olası ödeme güçlüklerine karşı Yeşil Vadi ne gibi kolaylıklar sağlıyor? Ödeme koşullarında pandemi ve dövizdeki oynaklığa odaklı değişiklikler yaptınız mı?

Pandemi sürecinin ilk günlerinde bu konuda gerekli açıklamayı yapan ilk firmalardan biri olduk. Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Rafet Orhan, tüm mevcut müşterilerimize hitaben yayınladığı videoda, müşterilerimizi yaşayabilecekleri zorluklarda yalnız bırakmayacağımızı, yaşanabilecek gecikmeleri anlayışla karşılayacağımızı ve ertelemeler yapacağımızı duyurmuştu. Zorluk yaşayan yatırımcılarımıza ödeme kolaylıkları sağladık. Gerek ertelemelerle, gerek vade tutarlarında yaptığımız revizyonlarla yatırımcıları rahat ettirdik. Döviz bazlı ödeme yapan yatırımcılarımıza da transferlerde yaşanan zorlukları veya ödeme güçlüklerini yansıtmadık.

Önümüzdeki dönemde de bu ilkeyle hareket edecek, yatırımcılara fayda sağlamaya devam edeceğiz.

-Daha önce arsaya yatırım yapmayan gençler ve beyaz yakalı çalışanların da son süreçte yatırımcılar arasına katıldığı belirtiliyor. Bunun sebepleri neler? Bu geçici bir eğilim mi, önümüzdeki dönemde sürer mi? Gençler ve beyaz yakalılar arsa yatırımında nelere önem veriyorlar?

Aslında son 10 yıldır yatırımcılarımız daha çok gençlerden oluşmaya başladı. Bu gelişme, arsa sektörüne değer kattığımızın, gençlerin vaatlerimize olan güveninin ispatı. 25-45 yaş aralığındaki gençler, birikimlerinin bir kısmını peşinat olarak verip aylık kazançlarının bir kısmını taksite bağlayarak zorlanmadan güvenilir bir yatırım yapmış oluyorlar.

Günümüzde gençler de çok büyük riske girmeden geleceğe yatırım yapmak, ileride oluşabilecek olumsuz şartlarda satıp kazanç sağlamak, gerektiğinde eğitimlerinde, gerektiğinde yeni bir iş kurarken sermaye olarak kullanmak istiyorlar. Arsalarını farklı yatırım araçlarına geçmek için satanlar da oluyor, biraz önce belirttiğim gibi eğitim veya evlilik için kullananlar da. Yeni anne baba olan yatırımcılar, evlatlarıyla birlikte büyüyecek bir yatırım yapmayı hedefliyorlar.

Beyaz yakalı çalışanlar ise kazançlarının günlük harcamalarda erimesinden endişe ederek arsaya yatırım yapıyorlar. Bir süre sonra arsasından sağladığı getiriyi sermaye olarak kullanıp iş kuranlara da şahit oluyoruz. Anlattığım bu dinamik aslında bizim beklediğimiz bir durum. Çünkü çalışan gençler de yumurtaların aynı sepete konmayacağını gördüler ve arsanın kazandıran bir yatırım olduğunu fark ettiler. Bizim gibi firmalar kalifiye hizmet ve iyi tasarlanmış projeler sundukça bu trendin artarak devam edeceğinden şüphem yok.

-Projelerinizi geliştirdiğiniz bölgeleri seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?

Yatırım yapacağımız alanı seçerken öncelikle hangi talebi karşılayacağını analiz ediyoruz. Beklentileri nasıl ve ne zaman karşılayacağını inceliyoruz. Ayrıca o bölgeyi 360 derece inceleyip şu soruları soruyoruz: Gelişim düzeyi nasıl? Gerçekleşmesi beklenen kamu-özel yatırım projeleri var mı? Göç almasını gerektiren unsurlar söz konusu mu? Resmi süreçleri tamamlanmış mı? Altyapısı uygun mu? Merkezi yerleşime ne kadar uzaklıkta? Ulaşımı kolay mı? İklimi nasıl? Fizibilite aşamasında bu sorulara olumlu cevaplar verirsek yatırım aşamasına geçiyoruz.

-Yatırımcılar arsa seçiminde nelere dikkat etmeli?

Yatırımcılara, alacakları arsanın müstakil tapulu olmasını ve ilgili belediye ve tapu dairesinden mutlaka teyit ettirmelerini tavsiye ederim. Ayrıca yatırım yapacakları yerin çevresel gelişim düzeyine dikkat etmeliler. Tabi herhangi bir sorun yaşadıklarında karşılarında bir muhatap bulup bulamayacakları da önemli. Yatırımlarında kurumsal bir firmadan destek almalarının öneminin altını çizmek isterim.

-Hali hazırda Trakya’da hangi bölgelerde projeleriniz bulunuyor? Trakya’da önümüzdeki dönemde en çok getiri sağlayacağına inandığınız bölgeler nereleri?

Trakya’nın neredeyse tamamında yatırımlarımız mevcut. Şu anda ağırlıklı olarak Kırklareli il merkezi ve çevre ilçeleri ile Tekirdağ’da Muratlı, Saray, Büyükyoncalı, Çorlu, Misinli’de, Edirne’de ise İpsala’da faaliyet göstermekteyiz. Bu bölgelerdeki projelerimizin ortak özelliği, inşaata hazır ve müstakil tapulu olmalarıdır. Projelerin farklı alıcı gruplarına hitap ettiğini de vurgulamak gerekir. Ticaret yapmak, yazlık inşa etmek, konut yapıp içinde yaşamak, prefabrik kurup hafta sonları gidip gelmek isteyenler ya da alıp sadece bekletmek isteyenler farklı ihtiyaçlara sahiptir. Yeşil Vadi’nin portföyünde farklı gruplara yönelik farklı projeler yer almasına özen gösteriyoruz.

Yaklaşık 300 adetlik arsa stoğu her an satışta bulunuyor. Yılda 500-550 adet arasında satış yapmaktayız. Arsada bu şekilde çalışan başka bir firma yok. Bu nedenle, yönetim kurulu üyelerimizin liderliğinde, 25 kişilik ekibimizle hep günceli takip edip proje üreterek kendimizle yarışıyoruz.

Projelerimizin ana özelliği, merkezi yerlerde olmaları. Belediye, tapu ve tüm resmi süreçlerde hiçbir sorunu bulunmayan, müstakil tapulu, yapı ruhsatlı ve mimari projeleri hazır arsalar sunuyoruz. Yatırımcılar herhangi bir aracıyla muhatap olmadan arsalarını direkt firmamızdan alıyorlar.

Trakya bölgemizi ikinci İstanbul olarak görüyorum. Özellikle büyükşehir olduktan sonra sanayi göçünün hızlanması ve buna eşgüdümlü olarak gerçekleşen nüfus artışı ve bölgeyi değiştirdi. Yerleşim alanlarının geniş, düzgün ve düzenli olması, tarıma elverişli halde bulunması birçok anlamda tercih imkanı sağlıyor.

Kırklareli ilimizin ise geleceğinin çok parlak olduğunu, çok hızlı gelişeceğini öngörüyoruz. Ulaşım kolaylığı ve gelişmiş nüfus önemli avantajlar. Kuzey Marmara otoyolu da bölgeye ciddi hareketlilik getirdi. Balkanlar’ın en büyük üniversitesi olan Kırklareli Üniversitesi de hareketliliği artırdı.

Trakya’da 20 yıldan bu yana yaptığımız yatırımlar bizi ve yatırımcılarımızı hiçbir zaman hayal kırıklığına uğratmadı. Bundan sonra da aynı titizlikle çalışmalarımıza devam edeceğiz.

-Fiyatları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Arsalarımız konut ve ticari imarlı olarak iki tipte satışa sunulmuş durumda. Satış fiyatları 70.000 TL ila 500.000 TL arasında değişiyor. Yarısı peşin, kalanı 12 ve 24 ay vade imkânı sunuyoruz.

-Yeşil Vadi’nin projeleri aradan geçen sürede ne kadar getiri sağladı?

Yeşil Vadi’nin ayırt edici özelliklerinden biri, yatırımcılarımıza getiri oranları konusunda somut bilgi akışı sağlamamız. Gayrimenkul sektöründe güven sağlamak için istikrarlı olmanız ve özveri göstermeniz gerekiyor. Bugüne kadar altı dolu, gerekçeleri belirli yatırım stratejileri izledik. Yatırımcılara, arsada borç bittikten sonra en az 5 yıl beklenmesi gerektiğini açıkça söylüyoruz. Fakat şu bilinmeli ki, arsada önemli olan geçen zaman değil, gerçekleşen ve gerçekleşecek projelerdir. Devlet projeleri hayata geçtiğinde beklentilerinizin üzerinde kazanmamanız mümkün değil.

https://www.yesilvadiarsaofisi.com.tr/

Advertorial Haber

Editör: Vitrin Haber