İnsan sağlığında ve beslenmesinde önemli bir yere sahip olan omega3 yağ asitlerine henüz anne karnındayken ihtiyaç duymaya başlarız. Bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde, kısacası hayatımızın her anında omega-3 yağ asitlerine ihtiyacımız vardır.

Vücudumuz omega-3 yağ asitlerini kendi kendine üretemez. Dolayısıyla bu ihtiyacı dışarıdan alınan gıdalar ve takviyeler aracılığıyla karşılar. Bu nedenle vücudumuz kışın olduğu gibi yazın da omega-3 yağ asitlerine ihtiyaç duyar. Balık yağları, her mevsim omega-3 desteğini sağlayabileceğimiz bir kaynaktır.

İhtiyacımıza rağmen yazın balık yağları kullanımı tercih edilmemekte, özellikle de içinde A vitamini olanların yazın kullanılmasının sakıncalı olduğu düşünülmekteydi. Eskiden balık yağlarının, yüksek miktarlarda A vitamini içermesi nedeniyle bu düşünce doğru olabilirdi. Ancak içerdiği A vitamini yüksek olmayan ve dolayısıyla yazın da kullanıma uygun Möller’s Omega 3, sıcak yaz günlerinde de güvenle kullanılabilmektedir. A vitamininin uygun miktarlarda alındığı takdirde çok faydalı bir vitamin olduğunu hatırlatmak isteriz.

https://mollers.com.tr/wp-content/uploads/2015/05/Image3.jpg

Balık Yağınızı Severek mi İçiyorsunuz?

Bir ürün ne kadar kaliteli, zengin içerikli ve güvenilir olursa olsun, birçoğumuz balık yağını koku ve tadından dolayı kullanmaktan kaçınırız. Özellikle şurup formlu ürünlerde bu durum daha da ön plandadır.

Balık yağı kullanımını kolaylaştırmak amacıyla özellikle şurup formlu ürünlere aroma katılarak tadının ve kokusunun baskılanması sağlanmaktadır. Piyasada çeşitli meyve tatlarından ibaret birçok balık yağı olduğunu görebilirsiniz. Karışık meyve (tutti frutti) aromalı ürünlerde tat ve koku daha da baskılanmıştır. Özellikle çocukların balık yağını keyifle içmeleri sağlayan bir tat… Fakat tutti frutti tadı her üründe aynı değildir. Deneyerek farkı hissedebilirsiniz.

Bazı ürünlere tadını güzelleştirmek amacıyla şeker veya tatlandırıcı da katılmaktadır. Nasıl bir ürün kullanmak isterseniz isteyin, muhakkak ambalaj üzerinde yazan “içindekiler” kısmını incelemenizi tavsiye ederiz.

Doğal aromalı ürünler için aromasının “doğal” olduğu belirtilmektedir. İçinde şeker veya tatlandırıcı olup olmadığını da yine içindekiler kısmını inceleyerek öğrenebilirsiniz.

https://mollers.com.tr/wp-content/uploads/2015/04/Image141.jpg

Balık Yağınızın Kalitesine Güveniyor musunuz?

Balık yağı ürününün hangi kalite standartlarında üretildiği de önemlidir. Balık yağlarının üretildiği ülke ve bu ülkenin yetkili mercilerinden alınmış kalite belgelerinin olması o ürünün güvenilirliğinin bir başka göstergesidir.

Norveç, hem yoğun otoriter denetimleri hem de Avrupa Farmakopesi kalite standartlarını uygulaması açısından, ülkesinde üretilen takviye edici gıdalara güven duyulmasını sağlayan bir ülkedir. GOED (Global Omega-3 EPA ve DHA Kuruluşu) üyesi olan üretici firmalar, bu kuruluşun amacı doğrultusunda “en kaliteli omega-3 üretim” standartlarında üretim yapmaktadırlar.

Ürün kutularının üzerinde yer alan kalite sembolü logo ve amblemlerin ne anlama geldiğini danışabilir, internetten araştırabilir, bu konuda üretici veya distribütör firmadan açıklama talebinde bulunabilirsiniz.

Balık Yağınız Ne Kadar Güvenilir?

Doğal ortamda yaşayan balıkların hangi denizde avlandıkları güvenilirlik açısından önem taşımaktadır. Deniz kirliliğinin çok olduğu bir denizde yaşayan balıkta ağır metallerin birikimi fazla olacaktır.

Kuzey Atlantik Denizi dünyanın en temiz denizlerinden biridir. Burada yaşayan balıklardaki ağır metal oranının da diğer denizlerdeki balıklara göre daha az olduğu iddia edilebilir.

Fakat yine de temiz denizden avlanan balıklar kullanılıyor olsa da, üretim aşamasında bir başka kritik nokta hangi saflaştırma yönteminin uygulandığıdır. “Moleküler distilasyon” yöntemi adından da anlaşılacağı üzere hassas bir saflaştırma yöntemidir. Balık yağından vücuda zararlı olan ağır metallerin uzaklaştırılması açısından son yılların en ideal yöntemlerinden biri kabul edilmektedir.

Bir balık yağının güvenilirliği açısından ne derece saflaştırılmış olduğu konusunda üretici veya distribütör firmasıyla temasa geçerek analiz belgelerini sorgulayarak öğrenebilirsiniz. Hamilelikte ve bebeklik dönemi gibi hassas dönemlerde bile kullanıldığı düşünüldüğünde, balık yağının güvenilirliği en dikkat edilmesi gereken konu olmalıdır.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber