Trafik kazası geçirmiş bir araç tamir edilmesine rağmen serbest piyasada satılmak istenildiğinde olması gereken değerinden düşerek son derece ciddi derecede kayıp yaşamaktadır. Satın alacak olan kişiler kaza yapmış bir aracı daha düşük fiyat teklifleriyle gelirler. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte 5664’e SMS göndererek ilgilenilen aracın tüm hasar kayıtlarına ulaşılabilmektedir. Kayıtları olan araç düşük bedelle alınır ve satılır. Hasar değer kaybı ise tam da bu süreçte hasara uğramış, kazaya karışmış araç sahiplerinin dikkatini çekmekte.

Araç sahipleri düşen değerlerden sonra sigorta şirketi, araç maliki ve şoförden tahsil ve tazmin edebileceklerdir. Bu konuyla alakalı Yargıtay 17. Hukuk Dairesi açıkladığı kararda “araçta meydana gelmiş değer kaybı gerçek zarar kalemleri arasında yer almaktadır.

Davacı olan araç sahibi uğradığı değer kaybından davalı olan araç sahibinin sigorta şirketinin sınırları dahilinde sorumlu tutulması” gereklidir kararına ulaşarak sigorta şirketleri aleyhine, zarara uğrayan araç sahiplerine hukuki bir dayanak ve koruma da sağlamıştır. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanların başına gelen küçük çaplı ya da büyük hasarlara yol açan kazaların süreçleriyle ilgilenmesi için birçok hukuk bürosu bulunmaktadır. Eskişehir, Antalya, İzmir, Bursa hukuk büroları olduğu gibi bu bürolar evrak ve davalarınızla ilgilenerek uğramış olduğunuz kayıplara ve maddi hakların zorunluluğunu sağlarlar.

Hasar Değer Kaybının Hesaplanması

Araç değer kaybınızın hesaplanmasında birçok faktör vardır fakat en çok dikkat edilen faktörler aracın; modeli, markası, trafiğe çıkış tarihi, yapılan toplam kilometresi, hasar kayıtları ve üretim yılıdır.

Bu faktörlere göre aracın değeri ne kadar yüksekse oluşan trafik kazası sonucunda uğrayacağı araç değer kaybı da o kadar yüksek olacaktır. Örneğin trafik kazası geçirmeden önce aracınızın değeri 200.000 Türk Lira’sı fakat kazadan sonra bu değer 150.000 Türk Lira’sı olmuşsa arada oluşan 50.000 TL sizin değer kaybınızdır. Kazada kusursuz taraf sizseniz 50.000 TL’yi, kusurunuz % 25 ise 37.500 TL’yi, kusurunuz % 50 ise 25.000 TL’yi, kusurunuz % 75 ise 12.500 TL’yi araç değer kaybınızı talep etmeye hakkınız bulunmaktadır. Eğer kusurlu taraf sizseniz herhangi bir talepte bulunamazsınız.

Mutlaka Hukuki Destek Almanız Gerekmektedir

Aracınızın kaza sebebi ve uğradığı değer kaybı ile ilgili kayıplarınızı araç sahipleri tarafından yapılan bir talep olmadığı müddetçe ödeme yapılmaz. Bu sebeple değer kaybı alanında uzman bir avukat desteği ile bilinirlikleriyle güçlü olan sigorta şirketlerine karşı işlemlerinizi takip ettirecek hak ve manevi kayıpları yaşamadan önüne geçebilirsiniz. Avukat seçimi ve hukuki destek arayışındaki sürecinizde bulunduğunuz şehre göre seçim yapmanızda fayda var. İstanbul’da iseniz İstanbul avukat, Bursa’da iseniz Bursa avukat, Karaman’da Karaman avukat desteği almanız avukatınızın tüm dava süreçlerini yakından takip etmesi ve her durumda yanında olması açısından iyi bir seçenek olacaktır.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber