Evlilik her ne kakar kutsal bir müessese olsa da çekilmez halen gelen bu birliktelikler nedeniyle insanlar ruh ve beden sağlıkları açısından bazen sorunlar yaşamaktadır. “Bir ömür boyu eş olarak kabul ettim” şeklinde nikah masasında bir söz verilse de malesef bu sözler bazen tutulamamaktadır. İşler öyle bir hal almaktadır ki medeni bir şekilde uzlaşma varken psikolojik ve fiziksel şiddetin de boy gösterebildiği durumlarda artık bu birliktliğe bir son verilmesi kaçınılmaz olmaktadır. Uzmanlar bu konuda boşanmanın anlaşmalı olarak son verilmesinin daha uygun olacağı görüşündeler. Zaten bir ömür geçirmek üzere başlanılan bir yolculuğun sonlandırılması insanlar açısından bir travma yaşattığından uzayan ve bazen çekilmez hal alan hukuk süreçlerinin yıpratıcı olmaması bakımından Anlaşmalı Boşanma daha makul çözümler sunması nedeniyle eşlere tarafndan tercih edilmektedir.

Anlaşmalı Boşanmanın Avantajları

Evliliğin devamı her daim esas olan kavramdır. Toplumun gelişmesi ve büyümesi açısından da muhakkak ki sağlam temeller üzerine oturtulması gereken bir müessesedir. Ancak yukarıda değinildiği gibi son çare ayrılmak ise Anlaşmalı Boşanma ile bu ilişkinin kolayca bitirilmesi daha faydalı olacaktır. Uzman kişiler tarafından hazırlanacak bir protokol sayesinde nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı v.s gibi tüm konular karara bağlanarak dava açılacak ve herhangi bir aksilik olmadığı taktirde tek celsede boşanma gerçekleştirilecektir. Yani avantajlarından biri kısa sürmesidir. Diğerlerini sayacak olursak maliyet bakımından da daha uygun olacaktır. Avukatların çekişmeli davalara göre daha uygun ücretler ile bu davaları takip ettiği, hatta tavsiye edilen ücret tarifelerinde de daha düşük bir ücret belirlendiği görülmektedir. Ayrıca mahkeme harç ve masrafları da daha az ödenmektedir. Bunların yanı sıra uzayan sürecin yarattığı kötü etkilerden etkilenilmemekte ve varsa çocukların lehine olacak durumlarının belirlenmesi açısından da daha kolay çözüm üretilmektedir.

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları ve Süreci

Davanın açılması için öncelikle evliliğin 1 yıl sürmesi gerekmektedir. Bu süre yasalarla belirlenmiş olup aksi mümkün değildir. Kanunlarımızda uygulanacak hukuki süreçlerin neler olduğu açıkça yazmaktadır. Yapılacak işlemler öncesinde öncelikle hukuk uzmanı olan avukatlardan destek alınması faydalı olacaktır. Avukatlar dava açılması ve takip edilmesinde görevli meslek mensupları olup hak kaybına uğranılmaması için etkin çözümler sunmaktadırlar. Anlaşmalı Boşanma sürecinde de gerek protokolün hazırlanması, gerekse de davanın açılması, takibi ve kesinleştirilmesinde fayda sağlayacakları tartışmasızdır. Davanın açılmasının ardından boşanma için bir gün belirlenerek taraflara yada vekillerine tebliğ edilmektedir. Bazı mahkemelerin daha erken bir duruşma günü verdiği de görülmektedir. Ardından duruşma günü diğer işlemler yapılarak evlilik sonlandırılmaktadır.

Kaynak : Avukat Kübra YILDIZ ÇOLAK (https://kubrayildiz.av.tr/)  – Boşamalarda Anlaşma

ADVERTORİAL HABER

Editör: Vitrin Haber