Türkiye’de emlak durgunluğu son zamanlarda adından sıkça söz ettirmeye başladı. Türk parasının değer kaybına karşı emlak fiyatlarının sabit kalmak için direnmesi ve buna rağmen kampanyalar piyasaya sürmesi ise piyasayı hareketlendirme konusunda şuan için yeterli olmadı. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde emlak ve inşaat şirketleri yeni projelerini duyurdu.

Ağustos ayı verileri incelendiğinde bu verilerin emlak piyasasında olan hareketleri açıklamakta oldukça yeterli olduğunu söylemek gerekiyor. Türkiye’de hizmet veren bir start-up girişimi olan Flatfy, emlak arama motoru olarak hizmet veriyor. Aynı zamanda her ayın sonunda yayınladığı emlak tabloları ise gayrimenkul almayı düşünenler için altın değerinde olabiliyor. Bu tablolarda o aya ait emlak fiyatları ve oda fiyatları bulunabiliyor. Örneğin?

Ankara satılık daire fiyat ortalaması veya oda fiyatlarına göre ortalama fiyatları öğrenmek mümkün.     Tabloya Ağustos ayı ev fiyatları için bakıldığında Kayseri,?Ankara?ve Konya’nın en ucuz evleri sunan şehirler olduğu gözüküyor. Bu şehirlerde özellikle Ankara ve Kayseri’de olan konut ucuzluğunun sebebi arzın şuan için oldukça fazla ve geleceğe yönelik olarak planlanmasından kaynaklanıyor. Ankara’da son yıllarda büyüyen ve ciddi anlamda gelişen ilçeler bu planlamanın bir örneği. Bu şehirlerde 130-150 Bin TL civarında ev bulmak mümkün. 200 Bin baremine yaklaşan veya geçen şehirler ise Mersin, Antalya, Adana, Bursa oluyor. Bu şehirlerin dışında Gaziantep ev fiyatları 160 bin civarında olurken İzmir ve İstanbul en pahalı konutları sunmaya devam ediyor.     Flatfy tarafından hazırlanlamış bu tabloda Emlak fiyatlarına, odalara göre ev fiyatları şeklinde bakıldığında yine ilginç verileri

görmek mümkün. Bununla beraber emlak piyasasının durgunluğunun 4 odalı evleri ciddi anlamda etkilerken sezonun etkisiyle 1 ve 2 odalı evlerde hiçbir etkisi olmadığını görebiliyoruz. Hatta bu evlerin fiyatları geçmiş aylara göre ortalama 10 ile 30 bin civarında artmış. 3 Odalı evlerde ise sembolik düşüş ve çıkışların dışında bir durgunluk gözüküyor. En pahalı 3 odalı ev İzmir şehrinde bulunurken en ucuz ev ise yine Başkent Ankara’da bulunuyor. 1 ve 2 odalı evlerde ise yine?Ankara?ucuzluğu elinde tutarken Kayseri’nin hem 1 hem 2 odalı evler için çok uygun olduğunu gözüküyor. Mersin, Konya ve Gaziantep yine 1 odalı evler için fırsat sunan şehirler arasında. Bu şehirlerin özellikle öğrenci potansiyelleri yüksek olan bölgelerinden 1 odalı ev yatırımı yapmak mantıklı olabilir. 2 Odalı evlerde ise en pahalı evi bu sefer İzmir değil İstanbul sunuyor. Onu takip eden şehirler ise sırayla İzmir ve Antalya.          



ADVERTORİAL

Editör: Vitrin Haber