Enerji verimliliğini kontrol etmek ve arttırmak adına yapılan yasal düzenlemeler geri dönüşlerini gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın güncel açıklamalarına göre Enerji Kimlik Belgesi alan binaların sayısı 1 milyona ulaşmış durumda. EKB alma uygulaması 2011 yılında başlamıştı. O tarihten bu güne çeşitli düzenlemeler, yaptırımlarla Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunlu hale getirildi.

2011’den sonra inşa edilen yapılar için enerji performans sınıfının C olması yasal olarak zorunlu oldu. Enerji Kimlik Belgesi enerji performansını, enerji tüketim durumunu, enerji harcayan sistemlerin durumunu, yalıtımlara ilişkin durumları ortaya koyuyor. İklim krizinin tüm dünyada etkili olduğu günümüzde, enerji verimliliği oldukça önemli bir konu haline gelmiştir. Bakanlık EKB alma zorunluluğunu yasal yaptırımlarla hızlandırmaya çalışıyor.

Neden Enerji Belgesinde Binanın C sınıfı Olması Gerekiyor

Enerji Kimlik Belgesindeki sınıf ifadesi yapının enerji verimliliği açısından analizinin sonucun gösteriyor. A, B, C, D, E, F ve G olarak ayrılan enerji sınıfında en iyi durumda olan binalar A en kötü durumda olan binalar G sınıfı oluyor.

Enerji sınıfı düşük olan binalarda yalıtım, enerji tüketimi gibi bina sistemleri enerji verimliliğini olumsuz etkiliyor. Yasal düzenlemeler yeni binalarda C sınıfı enerji performansını zorunlu kılıyor. C sınıfı enerji performansına sahip binalar daha az enerji tüketiyor. C sınıfı enerji performansı %25-35 enerji tasarrufu sağlıyor. Türkiye’de A sınıfı enerji performansı olan bina sayısı 3 bin, B sınıfı bina sayısı 272 bin ve C sınıfı bina sayısı 677 bin.

Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olur

Enerji Kimlik Belgesi almayan binaların kiralanması, satılması mümkün olmuyor. Yani bina ile ilgili herhangi bir resmi işlem yapılamıyor. Yasal olarak ciddi yaptırımlar var. EKB alım süresinin son tarihi geçmişken, halen belgesini almamış bina sahipleri, yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.

Enerji Kimlik belgesi alma zorunluluğu birçok bina sahibi için acele edilmesi gereken bir konu haline gelmiştir. Çünkü Enerji Kimlik Belgesi alınmazsa yapı kullanma izni de alınamaz. Mevcut binalar ve yeni binalar için yasal düzenlemeler farklı. Eski binalar da yeni binalar da Enerji Kimlik Belgesi almak zorunda. Ancak belge içeriği farklı olabiliyor. Enerji Kimlik Belgesi binanın enerji verimliliğini arttırmak için gereken analizi sunuyor.

Enerji Verimliliği Nasıl Artırılır

Enerji verimliliği sadece devlerin zorunlu kılmasıyla ilgili olarak önemli değildir. Binaların daha az enerji harcaması enerji maliyetlerini de düşürür. Yani elektrik faturası, doğal gaz faturası gibi faturalar çok daha düşük maliyet çıkartır.

Enerji verimliliğini arttırmak için öncelikle enerji performans durumunun analiz edilmesi gerekir. Enerji Belgesi bu analizi net bir şekilde gösterir. Yalıtım sorunlar varsa, enerji tüketimini arttıran nedenler varsa ortaya çıkar. Enerji verimliliğini arttırmak için yalıtım, mantoloma gibi enerji tasarrufu sağlayacak sistemler uygulanmalıdır. Enerji verimliliğin yüksek olması binada yaşayanların da daha az maliyetle daha yüksek konforla yaşamasına olanak tanır. Binanızın en az C sınıfı EKB alması sizin için de avantajlıdır.

Detaylı bir bilgi için https://sehatek.com.tr/ adresini ziyaret ediniz.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber