KÜLTÜR SANAT

Geleceğin modacısı ‘burs’ arıyor

Sinoplu genç tasarımcı Dilara Övet (25), Dünyadaki modanın merkezi olarak bilinen Milan’daki NABA Üniversitesi’nde Yüksek Lisans eğitimine gitmeye hak kazandı. Pahalı bir şehir olan Milan’da ve pahalı bir meslek olan moda tasarımdaki masraflarını karşılayabilmek ve okumak için hayırseverlerin bursuna ihtiyacı olan başarılı tasarımcı, özellikle Sinoplu iş insanlarından destek beklediğini açıkladı. 

İlkokul ve ortaokul eğitimini Sinop’un Ayancık ilçesinde tamamladıktan sonra 2014 yılında Sinop Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, resim bölümünden mezun olan Övet, moda alanına duyduğu ilgi ve yeteneklerini İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı bölümünden mezun olarak ispatladı.

TASARIM YARIŞMASINDA BİRİNCİ OLDU
Modayı çok sevdiğini belirten Övet “Koton firmasında giysi stajımı, Menderes firmasında baskı stajımı ve Epengle firmasında dokuma stajımı yaptım. Üniversitede ATT Clothing (Genç Yaklaşımlar 2, Kadın Hazır Giyim Koleksiyonunda Yenilikçi Yaklaşımlar) projesine katıldım. 2017 Uluslararası İzmir Ayakkabı Tasarımı yarışmasında kadın ve erkek kategorisinde, iki ayrı dalda finalist olup, erkek kategorisinde jüri özel ödülüne layık görüldüm ve tasarımım İZFAŞ fuar merkezinde sergilendi. 2019 11. JTR Mücevher Tasarım yarışmasında finalist oldum ve bu da Design Week Turkey 2019’da takı tasarımında sunuldu” dedi. Genç yaşına birçok başarı sığdıran Övet, 2020 Ev Tekstili Tasarım yarışmasında birincilik ödülüne layık görülürken, son olarak 2022 Fashion Eskişehir Gündelik Kıyafet Kategorisinde, Ayancık’ın Mirası ketenle birincilik ödülünün sahibi olmayı başararak adını moda dünyasında duyurmaya başladı. 

MİLAN’DA OKUYACAK
Yarışmadan kazandığı bakanlık bursu ödülü sayesinde İtalya’nın Milan şehrindeki NABA Üniversitesinde Yüksek Lisans eğitimine gitmeye hak kazananan Övet, “Hedefim kendi markamı kurmak ve markamı en iyi şekilde hem ülkemde gururla tanıtmak, hem de iyi bir Türk tasarımcı olarak Dünyaya duyurmayı amaçlamaktır. Tasarımlarımda geleneksel dokulara ve doğal kumaşlara önem vermekteyim. Sürdürülebilir kumaşlar ve zamansız tasarımlar oluşturmayı seviyorum ve Dünyada bu anlamda takip ettiğim tasarımcılar arasında Stella Mccartney, Reformation ve House of Sunny markaları var. Türkiye’de ise bu anlamda Gül Agıs ve Aylin Eren’i takip etmekteyim. 

DOĞA DOSTU ÜRÜNLER
Doğaya en az zarar verecek şekilde kullanılan kumaşlar ve geri dönüştürülebilen ürünlere dikkat çeken bu markalar bana ilham kaynağı olmaktadır. Çünkü benim mottom iyi bir tasarım, sürdürülebilir, doğaya zarar vermeden ve bundan 10 yıl sonra da dolabınızda kullanabileceğiniz zamansız bir tasarımlar sunabilmektir” dedi.  21 Eylül’de Milan’da okumaya başlayacak olan Dilara Övet, okulunu bitirebilmesi için bursa ihtiyacı olduğunu belirtirken, “Milan pahalı bir yer ve burada okumak için hayırsever kişilerin bursuna ihityacım var. Bu zor dönemleri sizlerin desteğiyle geçebilirsem ilerde ülkem adına başarılı tasarımlar yapacağıma inanıyorum” dedi.

irtibat: dilara_ovett@hotmail.com veya 0541 549 51 70