Ramazan ayındaki beslenme alışkanlıklarının bayramda aniden değişmesiyle birlikte fazla yemek yemek ve aşırı tatlı tüketmenin sağlık sorunlarına neden olabileceğini açıklayan uzmanlar, bayramda beslenme konusunda vatandaşları uyarıyor.

Sinop İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Ebru Çebi Doğan, ramazan bitiminden itibaren sağılık açısından bazı tedbirlerin alınmasının önemli olduğunu söyledi. Ağır yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Ebru Çebi Doğan, "Her zaman olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme Ramazan Bayramı'nda da önemli. Ramazan ayında oruç tutan bireylerin, bayramda beslenmelerine daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü ay boyunca iftar ve sahur arasında 2-3 öğün beslenen bireylerin metabolizma hızları

yavaşlıyor ve ramazan sonrasında kilo artışı başta olmak üzere birçok sorun yaşanabiliyor. Aşırı tatlı tüketimi yapmamak ve aşırı beslenme şokuna uğramak istemiyorsanız, beslenme düzeninizde bazı önlemler almanızda fayda var" dedi.

Bayram sofralarında bulunan yağlı ağır yiyecekler, şerbetli hamur tatlıları ve çikolatalı, kremalı tatlıların sindirim sistemi bozuklukları, kalp rahatsızlıkları, tansiyon düzensizlikleri ve şeker yükselmesi gibi birçok sıkıntılara sebep olabileceğini açıklayan Diyetisyen Ebru Çebi Doğan, bu nedenle yüksek tansiyon, diyabet mide ve barsak rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları olanlar ve yaşlıların daha da risk altında olduğu kaydetti.

Sağlıklı bir bayram geçirmenin püf noktalarını da açıklayan Çebi, "Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Kahvaltıda  peynir, zeytin, domates-salatalık, maydanoz, tam buğday ekmeği, süt, meyve, ceviz, fındık, badem  gibi besinlerden oluşan dengeli ve hafif bir kahvaltı edilmelidir. 

Şeker, yağ ve kalori içeriği yüksek hamurlu tatlılar kan şekerini hızla yükseltir, toplam günlük kalori ve yağ artışına sebep olmaktadırlar. Bu yüzden tatlı tüketimine dikkat edilmelidir. Tatlı tüketilmek isteniyorsa sütlü tatlılar, günlük tüketilen miktarlarına dikkat edilerek, ara öğün seçeneği olarak tüketilebilirler. 
Bu bayramda misafirlerinize şekerin, çikolatanın yanında, lezzetli ve sağlıklı bir ikram olan ceviz, fındık, kuru kayısı ve kuru incir ile şekerliğinizi zenginleştirin. Böylelikle, konuklarınızın kan şekerlerini düzenlemelerine yardımcı olacaksınız. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmelidir.

Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek faydalı olacaktır. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Şeker ve şekerli ürünleri satın alırken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan izinli olmasına, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Bayram ziyaretlerinizi, mesafeler yakınsa yürüyerek yapın. Her gün 30-60 dakika tempolu yürüyüş yapmaya çalışın. Unutmayın bu; alınan fazla kalorileri yakmak için iyi bir fırsattır. Çocuklarınızın fazla miktarda şeker tüketmesi diş sağlığı açısından sıkıntı yaratabilir ve günlük besin tüketimlerini azaltmalarına neden olabilir. Bu nedenle çocuklarınızın şeker tüketimine bir sınır koyun" diye konuştu.
Editör: Vitrin Haber