SİNOP GÜNCEL

SİNOP BASKINI RESİMLERLE ANLATILDI

Sinop'ta 2 bin 800 askerimizin şehit olduğu 30 Kasım Rus Baskını, o kara günün yıl dönümünde düzenlenen etkinliklerle bir kez daha hatırlandı.

Sinop'ta 30 Kasım Deniz Şehitlerini anma etkinlikleri kapsamında resim sergisi açıldı.

Sinop'ta Deniz Şehitlerini Anma Platformu tarafından, 30 Kasım 1853'te Rus savaş gemilerinin Sinop'a gelen Osmanlı donanmasına saldırısında şehit düşen 2 bin 800 denizcinin anısına resim sergisi açıldı.

Türk Ocağı'nın tarihi mekanında gerçekleştirilen sergi resim sergisi büyük ilgi gördü.

Rus savaş gemilerinde ve savaş sonrası ticaret amacıyla Sinop'a gelen çeşitli ülke gemilerinde bulunanların o günkü durumları resmetmesiyle ortaya çıkan tabloların sergilendiği etkinliği gezen vatandaşlar o günleri tekrar yaşadı.

Platform üyelerinin yaptığı araştırmalarla sergiyi oluşturan resimlerin Rus, İngiliz ve Avusturya ülkelerine ait sitelerden bulunarak hazırlandığı belirtildi. 

Sinop Deniz şehitleri, 'Rus Baskını'nın 163. yılında düzenlenen konferansla anıldı.

Sinop'ta bazı sivil toplum kuruluşlarının ve duyarlı Sinopluların birlikteliğinde oluşturulan 30 Kasım Sinop Deniz Şehitleri Platformu tarafından düzenlenen etkinliklerin sonuncusu büyük bir katılımla gerçekleşti. 

Sinop Türk Ocağı'nın tarihi mekanında gerçekleştirilen ve Sinop Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Rasim Yaşar Tarakçı, 30 Kasım Sinop Baskını öncesi ve baskın sırasında yaşanan olayları anlattı.