Ormanların geleceği için böcekler inceleniyor

Sinop Üniversitesi tarafından yürütülen proje kapsamında, Sarıkum Gölü ve ormanlarının gelecek nesillere aktarılması için, ağaçları tahrip eden böcekler incelenmeye başlandı. Mehmet Kumcağız - AA

Proje koordinatörü Sönmez: "Küresel sıcaklık değişimlerine bağlı olarak ormanın geleceği için zararlı böcek popülasyonunu araştırıyoruz"

Sinop Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projesi kapsamında yürütülen çalışmada, Sarıkum Gölü'ndeki sulak alan içinde yer alan ender subasar dışbudak (Fraxinusangustifola) ormanındaki çok sayıda ağacın kuruması nedeniyle, orman için zararlı olduğu düşünülen kabuk böceği (Scolytinae, Cerambycidae) türlerinin araştırıldığı belirtildi.

Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Evrim Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel sıcaklık değişimlerine bağlı olarak ormanın geleceği için zararlı olduğunu düşündükleri böcek popülasyonu üzerinde çalışma yürüttüklerini söyledi.

Sönmez, Sarıkum Gölü ve ormanlarının Türkiye'de tespit edilen 305 önemli doğa alanından biri olduğunu, tabiat koruma alanı ve doğal sit alanı olarak belirlendiğini aktardı.

Evrim Sönmez, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak canlıların, özellikle de zararlı böceklerin popülasyonunda artış olduğunu düşündüklerini anlattı.