Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) irtibatı tespit edilmesi sonucu meslekten ihraç edilen eski Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, "üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Büyükberber ve avukatı katıldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Selim Karakuzu tarafından önceki celsede dosyaya sunulan esas hakkında mütalaaya karşı savunma yapması için söz verilen sanık Büyükberber, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre sonra gözaltına alındığını, aradan geçen yaklaşık 7 yıl boyunca örgüt üyesi olduğuna dair dosyaya somut bir delil sunulamadığını iddia etti. Rektörlük yaptığı dönemde FETÖ mensuplarının üniversitede kadrolaşmasına izin verdiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını ve darbe girişiminden sonra ihraç edilen personelin bir kısmının aklandığını savunan Büyükberber, şöyle konuştu:

"Atamalarda rektör olarak sadece ’olur’ imzası attım. Atamalar, bana gelene kadar 50 kişinin önünden geçiyordu. Sadece görevim nedeniyle kanun ve yönetmeliğe uygun olarak attığım imza dolayısıyla yıllar sonra ağır cezada yargılanacağımı bilemezdim. KHK ile ihraç edilen kişilerle benim aramda hiçbir ilişki yoktur. Onların ihraç olması benim açımdan delil olamaz. Benim dönemimdeki 802 atamanın iznini YÖK verdi. Kadro talepleri de dekanlıklardan geldi. Onlar bu taleplerinden dolayı sorumlu tutulmadı."

Büyükberber, örgüt üyeliği için delil sayılan ByLock kullanıcısı olmadığını, örgütün finans kurumu Bank Asya’da hesabının bulunmadığını, ayrıca örgüt ile irtibatının olduğuna dair tanık beyanı da bulunmadığını söyledi. Büyükberber mahkeme heyetinden beraatını talep ederek FETÖ ile hiçbir dönem irtibatının olmadığını, aksine örgüte karşı mücadele verdiğini iddia etti.

Sanık avukatının da beyanını alan mahkeme heyeti ardından kararını açıkladı. Buna göre sanık Süleyman Büyükberber, "üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan takdiri indirim ile 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kısa kararda, Büyükberber’in, FETÖ’nün Gazi Üniversitesinde kadrolaşmasına müsaade ederek, örgüt mensuplarının etkin rol almasının önünü açtığı belirtildi.

Kaynak: iha