Koronavirüsten kaçıp doğaya sığınmak isteyenler için en iyi tercih prefabrik evlerdir. Son yıllarda boş arsalara prefabrik ev yaptırma talebi oldukça artmıştır. Evlerin üzerine hızlı ve çok az maliyetlerle kurulabilen prefabrik yapı için taleplerin bazı bölgelerde 3’ e katlanmış olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de insanların çoğu emekli olduktan sonra bir sahil kasabasına yerleşme hayali kurar. Ancak pandemi sebebiyle bu hayalleri biraz erken tarihe çekildi. Türkiye’nin genelinde konut imarlı arsa fiyatlarının yaklaşık %25 arttığı söyleniyor. Bu da prefabrik evlere olan ilgiyi daha da arttırıyor.

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com, Türkiye’de imarlı arsa fiyatlarının son yılda %21, arazi fiyatlarının ise %25 arttığını söyledi. Türkiye’de arsa metrekare satış fiyatları 548 TL olurken; tarla, bağ ve bahçelerin metrekare satış fiyatları 45 TL olduğunu ekledi.

MÜSİAD ve Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle kurulan Gayrimenkul Borsası A.Ş.’ ye göre Türkiye çapında geçen yıl haziran, temmuz ve ağustos aylarında 46 milyar liralık arsa satışı yapılmıştır. Bu yıl ise aynı aylarda satışlar 89 milyar liraya kadar çıkmıştır. Daha hızlı inşa edilen, daha az maliyetli ve depremde daha güvenli olabilecek bir alternatif sunuluyor.

Prefabrik evlerin yalnızca bir deprem kulübesi olmadığını belirten Independent yazarı Gökçen Tuncer, Türkiye’nin genelinde meydana gelen depremlerden dolayı prefabrik evlerin daha çok tercih edileceğini savunuyor. İki veya üç katlı, bahçeli veya taş görünümlü olarak evlerin yapılabileceğini ekliyor.

Independent Türkçe ’de konuşan sektör temsilcileri geçen yıla göre prefabrik ev taleplerinin üç kat arttığını söylüyor. Bu evlerin fiyatları da metrekaresine ve bulunduğu şehre göre farklılık gösteriyor. Örnek vermek gerekirse 70 metrekare 2+1 bir evin fiyatı yaklaşık 70 bin liradan başlıyor. Parkeleri, fayansları, mutfak dolapları ve dış cephesinde kullanılan kaplamaya göre de fiyat şekilleniyor.

Prefabrik Evler Betonarmenin Sonu Mu?

Prefabrik evler birçok kolaylık sağlar ancak dezavantajları da vardır. Kullanılan malzeme kalitesiz olursa su basma sorunu, kötü ısı izolasyonu, rüzgâra dayanıklılık problemleri ortaya çıkabilir. Bu yapılar depreme dayanıklı, uygun maliyetli ve istenilen yere taşınabilir olması avantajları arasında.

Prefabrik ev alınırken çalışılacak firmanın üretici olması da önemlidir. Bir prefabrik ev firmasının satış müdürü “firma üretici değilse kaliteli malzemeyi uygun fiyata alamaz ve bu yüzden evi uygun fiyatlarla satamaz.” açıklamasını yaptı.

Emre Metin’e göre prefabrik talebini etkileyen en önemli şey toplu yaşanan felaketler. 2018 yılında başlayan İmar Barışı sürecinde de talep miktarının fazlalaştığını ekleyen satış müdürü, depremlerin ve pandeminin talep üzerinde etkili olduğunu söylüyor.

“İnsanların prefabrik evleri tercih etmelerindeki en önemli sebepleri hız, daha iyi ısı izolasyonu, depreme daha dayanıklı olmaları, düşük maliyetleri ve taşınabilmeleridir.

Örneğin Muğla’da bir arsaya ev yaparsanız bu arsayı sattıktan sonra Muğla’daki evinizi Sivas’a taşıyabilirsiniz.” açıklamasında bulunan satış müdürü, köyde yaşamak isteyen genç kesimin de prefabrik evlere olan ilgisinin arttığını söyledi. Müşteri kitlelerinin de 35-65 yaş olduğunu belirtiyor.

100 Bin Liraya Ev Sahibi Olun

Karmod prefabrik evlere olan talep en fazla Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde görülüyor. Aynı zamanda hava şartlarına göre de kullanılan malzemeler çeşitleniyor. Kar alan bölgelerde %30 eğimle yapılan çatıların %45 eğimli inşa edildiğini de ekledi. Aynı zamanda bu çatılarda yağmur olukları da iptal ediliyor. İstenen projeye göre farklılaşan fiyat metrekareye göre ve farklı birçok faktöre göre şekilleniyor. Aktarılan bilgiye göre fiyatlara parke, fayans ve mutfak dolabı dahil edilmiyor.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber