2002 yılında Kültür ve Turizm amaçlı kullanılmak üzere Sinop Valiliği’nce Sinop’a özgü el sanatları ve mutfağı ile ilgili çarşı haline getirilen Pervane Medresesinde tamamı bayanlar tarafından işletilen 14 işyeri bulunuyor.

Pervane Medrese esnaflarından 60 yaşındaki Nurcan Özay, Sinop’ta 2002 yılında turizm sektörüne açıldığı tarihten itibaren önemli kitleye ulaşan, kente gelen tur şirketlerinin çoğunun uğrak noktası olan Tarihi Pervane Medresesi’ndeki esnafların, turizm sezonu da dahil olmak üzere işlerinin önemli ölçüde azaldığını söyledi.

Özay "8 yıldır iş yerimde yöresel kıyafet, çanta, hasır çanta, makrome işleri, örgü ve çeşitli takılar üretiyorum. Maalesef bunları sunacak kimse kalmadı. Kış sezonuna girdiğimiz şu günlerde satışlarda durgun bir dönem geçiriyoruz" dedi.

Pervane Medresesinde tamamı bayanlar tarafından işletilen 14 işyeri olduğunu belirten Özay, şunları söyledi: "Tüm esnaf arkadaşlarımız aynı derdi yaşıyor. İşlerimiz oldukça durgunlaştı. Yöresel zenginliklerimizi üretmek ve sunmak istiyoruz. Ürettiklerimize ilgi olmayınca mutsuz oluyoruz. Tabi ki giderlerimiz, kiramız ve vergilerimiz var, Onları karşılamak zorundayız. Genellikle yöresel olarak ketenden yapılmış olan elbise, gömlek, örtü işlemeleri, çanta gibi ürünler sergilenerek satışa sunuyoruz. Medresenin gözbebeği keten, bizim için çok ağır ve değerli bir ürün. Asırlık ketenlerimiz var. Yabancı turistler ketenimizi çok beğeniyor. Ancak gelen turist yok. Kurvaziyer gemileri ile gelen turistler mutlaka pervane medresesine uğruyordu. Sezon bitince Kurvaziyer turları bitti, işlerimiz daha da durgunlaştı. Yerli turist zaten gelmiyor. Satışa sunduğumuz ürünlerin fiyatları da her keseye uygun. Çantalar 50 TL ile 150 TL arasında. Keten kıyafetlerini ise özelliklerine göre 500 TL civarında bir fiyatla satıyoruz. Keten özelliğinden dolayı çok zor bulunuyor. Üretimi yok denecek kadar az. Köylerde büyüklerimiz sandıklarda çeyiz olarak saklanıyor, Zaman zaman bizlere getiriyor, onları satın alıp değerlendiriyoruz. Keten ürünlerini bilen biliyor ve ona göre alıyor. Ancak Pervane Medresesine gelen müşteri yok. Bu dönemde ekonomik durumlardan kaynaklanan olumsuzluklar nedeniyle işyerlerimizi günlerce siftah yapmadan kapattığımız oluyor. "

Editör: Vitrin Haber