7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun, 17 Kasım 2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılandırma işleminin detayları hakkında Sinop defterdarlığından bilgilendirme yapıldı. 

Bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi; “Söz konusu Kanun kapsamına 31.08.2020 tarihi dahil olmak üzere bu tarihten önceki dönemlere ilişkin kesinleşmiş vergi ve diğer borçlara bağlı gecikme zamları ve faizleri, Ecrimsil borçları, öğrenim ve kaktı kredisi ile bazı idari para cezaları girmektedir.

Vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçlara bağlı gecikme zamları ve faizleri yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılacaktır. Vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı cezası) tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.
Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yüzde 50’si silinecektir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi borcuna bağlı faizler yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılacaktır. Öğrenim ve/veya katkı kredisi borçlarına bağlı gecikme zamları yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılacaktır. Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca yüzde 90 indirim yapılacaktır. Vadesi geçmiş Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde asıllarında yüzde 25 indirim yapılacaktır. Taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla, ikinci taksit ödeme süresi içinde geri kalan taksitlerin tamamının ödenmesi halinde; Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca yüzde 50 indirim yapılacaktır.

Vadesi geçmiş Trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları asıllarında yüzde 12,5 indirim yapılacaktır. Yapılandırılan tutarların peşin veya ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12, 18 eşit taksitler halinde ödeme imkanı getirilmiştir. İlk taksitin son ödeme tarihi 31.01.2021 tarihidir.
Yapılandırılan borçlar anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödenebilecektir. Vadesi 31/12/2014 tarihinden önce olan aslı 100 TL ve altındaki borçların silinme imkanı getirilmiştir. 7143 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılması imkanı getirilmiştir. 6183 sayılı Kanun kapsamında tecili devam eden borçların yeniden yapılandırılması gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir.

213 sayılı Kanunun 15. Maddesine göre mücbir sebep hali ilan edilmesi nedeniyle beyanname verme süresi ertelenen vergilerden 2020 yılı Ekim, Kasım, Aralık ayına ait gelirler hakkında bu kanun hükümleri uygulanmaz. Bu Kanun imkanlarından faydalanmak için 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yapılması gerekmektedir.

Başvurular; İlgili Vergi Dairesine bizzat yapılabileceği gibi, www.gib.gov.tr internet adresi veya e-devlet üzerinden interaktif vergi dairesine ulaşarak ya da posta yoluyla vergi dairesine gelmeden de yapılabilecektir. 
Ayrıca, yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların (para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar) 30 Haziran 2021 tarihine kadar milli ekonomiye kazandırılması durumunda vergi alınmayacak ve vergi incelemesi yapılmayacaktır.”

Editör: Vitrin Haber