İSTANBUL (AA) - Vakıf Katılım, kasım ayı itibarıyla gerçek ve tüzel kişi müşterilerine 140 milyar liranın üzerinde finansman desteği sağladı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Vakıf Katılım, istikrarlı büyümesini sürdürerek, bireylere ve reel sektöre verdiği finansman desteğini 100 milyar lirası nakdi olmak üzere toplamda 140 milyar liranın üzerine yükseltti.

Katılım finans sektöründeki pazar payını yüzde 15 seviyesine taşıyan Vakıf Katılım, kasım ayı itibarıyla aktif büyüklüğünü 167 milyar TL'ye ulaştırarak, yıl başından bu yana yüzde 66’lık büyüme sağladı.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Vakıf Katılım Genel Müdürü Osman Çelik, şunları kaydetti:

"2022 yılında da şubeleşme stratejimizi sürdürerek, 48 ilde 154 şubemiz ve 2 bin 500'e yakın personelimizle yurt çapında tüm müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. 7'nci yılımızı tamamlarken konvansiyonel bankalar ve katılım finans kurumları arasında ödenmiş sermayesi en güçlü 3'üncü kurum olduk. Her yıl büyüyen sermaye yapımızla sektördeki gerçek ve tüzel müşterilerimize 100 milyar lirası nakdi olmak üzere toplamda 140 milyar liranın üzerinde destek sağladık. KOBİ'lere sağladığımız nakdi finansman destekleri müşterilerin yüzde 24'ünü, riskin yüzde 35'ini oluşturdu"

Çelik, müşterilere finansmana erişim noktasında pek çok kolaylık sunduklarını belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında teknolojik yatırımlarıyla ülkemize katma değer sağlayan başta KOBİ'lerimiz olmak üzere 4İ (imalat, istihdam, ihracat ve inovasyon) bünyesindeki faaliyetlerine devam eden müşterilerimize finansmana erişim noktasında pek çok kolaylık sunuyoruz. Ahilik müessesinin devamı niteliğindeki Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf ve Sanatkârlar Odalarıyla imzaladığımız iş birliği anlaşmaları ve planlı sanayi hamlesi kapsamında kurulan Organize Sanayi Bölgeleri için geliştirdiğimiz cazip paketlerle çok sayıda yeniliğe öncülük ettik.

- Yenilenebilir enerji yatırımlarına 3 milyar TL kaynak

Çelik, yerel potansiyelleri ortaya çıkaran ve destekleyen Kalkınma Ajansları ile protokoller imzaladıklarını kaydederek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"2022 yılında da KGF ve KOSGEB ile finansal çözüm ortaklıkları geliştirerek KOBİ'lerimizin hizmetine sunduk. Kamu kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştiren, yerel potansiyelleri ortaya çıkaran ve destekleyen Kalkınma Ajansları ile protokoller imzaladık. Katılım finans sistemine örnek teşkil edecek ‘Kâr Payı Destekli Faizsiz Finansman Modeli'ni geliştirerek uygulamaya aldık. Bu kapsamda sağladığımız 5 milyar TL'yi aşan finansman desteği kaynağımızın asgari yüzde 10’unu Kamu Destekli Projelere yönlendirdik."

Çelik,Garantili Fon Transferi (GFT) ürününün 1'inci yılında bin 150 müşteri tarafından kullanıldığını ve 1 milyar TL'nin üzerinde işlem hacmine ulaştığına dikkati çekerek sözlerini şöyle tamamladı:


Kaynak: aa