İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şiddet kültürünün, eski çağların metodu olduğunu belirterek, "Kadın erkek ilişkilerinin diyalogla çözülmesini yücelten eğitimlere ihtiyacımız var." dedi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Kadınlar ve Küresel Sorunlar, Çözüm ve Öneriler Sempozyumu, Üsküdar Üniversitesi'nde başladı. Sempozyum, Üsküdar Üniversitesi, Asya-Afrika Üniversiteler Birliği ile İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından düzenlendi.

Açıklamada, programda yaptığı konuşmaya yer verilen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Batı ile İslam dünyasının kadın ve erkek ilişkilerine bakış açısının farklı olduğunu belirtti.

Tarhan, "Batı dünyası kadın erkek ilişkileri rekabetçi ilişkidir diyor. Bizim İslam kültürümüzde kadın-erkek ilişkileri tamamlayıcı olarak değerlendiriliyor." ifadesini kullandı.

- "Asrı saadet, tarihte kadınlara hakların en çok verildiği dönem olarak biliniyor"

Kadın erkek ilişkilerinin diyalogla çözülmesini yücelten eğitimlere ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Tarhan, şu ifadeleri kullandı:

"Asrı saadet, Hz. Peygamberimizin dönemi, tarihte kadınlara hakların en çok verildiği dönem olarak biliniyor. Miras hukuku, eğitim hakkı, kadının şahsiyetinin kabul edilmesi gibi bütün haklar hep bu dönemde verilmiş. Fransa'da Fransız ihtilali olduğu zaman kadınlar insan mı değil mi diye tartışmalar var. Yani bin sene sonra. Bunları unutmamamız lazım. Özellikle şiddet kültürü, mesela Babil tabletlerinde dayaktan sorumlu öğretmenlerden bahsediliyor. Bu eski çağların metodu. Kadın erkek ilişkilerinin diyalogla çözülmesini yücelten eğitimlere ihtiyacımız var."

Tarhan, Türk kültüründe genellikle erkek egemen olduğu görüşünün yaygın olduğunu kaydederek, "Ama bu böyle değil. Toplumun yüzde 80'inde kadının dediği oluyor." dedi.

Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka ise üniversitenin dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul'un maddi ve manevi anlamda en köklü geçmişe sahip ilçelerinden biri olan Üsküdar'dan ismini aldığı için bu isme yakışır şekilde hedefleri olduğunu belirtti.

Üniversite olarak 24 bin 500 öğrencileri olduğunu, bunlardan 4 bin 500'ünün uluslararası öğrenciler olduğunu kaydeden Zelka, sempozyumun sorunların çözümü için önemli fikirler sunması açısından verimli geçmesini temenni etti.

- İş birliğinin önemi vurgulandı

Sempozyumun açılış töreninde konuşan İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Said Yüce de dünyanın büyük sorunlarla mücadele ettiğini belirterek sorunların aşılmasında kadın ve erkeğin fıtratlarına uygun şekilde yaşamalarının yardımcı olacağını söyledi. Tehlikelerden en büyüğünün de ailenin hedef alınması olduğunu belirten Yüce, bu konuda önlem alınması gerektiğini söyledi.

Asya-Afrika Üniversiteler Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Emel Fetullah Zerkeşi ise Birlik olarak Asya ve Afrika’daki üniversitelerin bilimsel anlamda önemli iş birliklerinde bulunarak mevcut sorunların çözümü için beraber çalışma hedefinde olduklarını bildirdi.

Sempozyuma onur konuğu olarak katılan Kuveyt Emirliği Prensesi Neval Sabah da Arap ülkelerinde son yıllarda kadınlara tanınan haklardan bahsetti.

Açılışta, Arap Kadın Liderler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hale Adli Hüseyin, Sempozyum Tebliğ Koordinatörü Prof. Dr. Sahar Fuat, Sudan Razi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Ahmed Abdülaziz Gandur ve Somali Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Rıdwan Hayresi de konuştu.

- İş birliği protokolleri imzalandı

Açılış konuşmalarının ardından Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile Sudan Razi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Ahmed Abdülaziz Gandur ve Somali Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Rıdwan Hayresi iş birliği protokollerine imza attı.

Kaynak: aa