OMV Samsun Elektrik’in, bölgedeki Samsun, Ordu, Amasya, Çorum ve Sinop illerinin tüm enerjisini üretebilecek kapasitede olduğunu belirten Genel Müdür Korkut Öztürkmen, "Tek şaftlı, deniz soğutmalı kombine çevrim teknolojisi ile Türkiye'nin en verimli, en çevreci ve en esnek santrallerinden biriyiz" dedi.
Samsun'un Terme ilçesi Kozluk mevkisinde bulunan elektrik üretim tesisi hakkında bilgi veren Korkut Öztürkmen, “OMV'nin 600 milyon euronun üzerinde bir yatırımla 2013 yılında Samsun Terme'de ticari işletmeye aldığı 890 MWe'lık güce sahip doğalgaz kombine çevrim santrali, Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 3'ünü karşılama kapasitesine sahiptir. Türkiye'de en düşük emisyona sahip ve en verimli santrallerinden biri olan doğalgaz kombine çevrim santrali, gelişmiş teknolojisiyle yılda yaklaşık 7 milyar kW saat elektrik üreterek, bölgenin ve ülkenin elektrik enerjisi arz güvenliğine büyük bir katkıda bulunmaktadır” diye konuştu. 

EN ÇEVRECİ FOSİL YAKIT

Doğalgazın kullanımı en yaygın olan yakıt olduğunu belirten Öztürkmen, “Dünyadaki enerji üretiminin yüzde 21'i doğalgazdan sağlanmaktadır. Dünyanın birçok yerinde taşıma alt yapısı (hem boru hatları hem de LNG tesisleri) ile çeşitli şekillerde hazırlanır. Tüm fosil yakıtlar içerisinde en temiz ve verimliliği en yüksek olandır. Kömürden yüzde 45, petrolden yüzde 35 daha az karbondioksit emisyonu vardır" şeklinde konuştu. 

DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE DOĞALGAZDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ

Öztürkmen, şu bilgileri verdi: “International Energy Outlook'un 2040'a kadar yaptığı projeksiyona göre global net elektrik üretimi 2040 yılına kadar 21,6 trilyon kWh'dan 2020'de 25,8 trilyon kWh'ye ve 2040'da 36,5 trilyon kWh'ye kadar toplamda yüzde 69 oranında artacaktır. Global elektrik tüketimi büyümesine nazaran Türkiye'nin de içinde bulunduğu OECD net elektrik enerji üretimi 2012'de 10,2 trilyon kWh iken 2040 yılında 14,2 trilyon kWh'ye yükselmesi öngörülmektedir. Bu da yüzde 38'lik bir büyümeye tekabül ediyor. Türkiye elektrik tüketiminde ise önümüzdeki 10 yılda her yıl yüzde 4 civarında bir büyüme beklenmektedir. Elektrik talebi artışı ekonomik büyümeye paralel olarak devam edecektir.”
 
Editör: Vitrin Haber