İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ahmet Tam, Sinop’ta su ürünleri yetiştiriciliği yapmak üzere başvuran, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ÇED Belgesini alan, diğer şartları yerine getiren ve projelerini İl Müdürlüğü onayına sunan iki firmaya ait toplam 6 tesisin projelerini onayladı.

Proje onay imzalarını atması ardından Sinop’un su ürünleri yetiştiriciliği potansiyeli konusunda değerlendirmelerde bulunana İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ahmet Tam, Sinop’un su ürünleri yetiştiriciliği alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Tam; “İlimiz; Demirciköy-Gerze arasında bulunan 14 bin 200 ton yıl kapasiteli 1. Potansiyel yetiştiricilik sahası ve Gerze-Dikmen arasında bulunan 17 bin 380 ton/yıl kapasiteli 2. Potansiyel yetiştiricilik sahası ile toplam su ürünleri yetiştiricilik potansiyeli 31 bin 580 ton/yıl olarak sektörde önemli bir yer almaya adaydır” dedi.

2020 YILINDA 4 BİN 685 TON SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2020 yılı itibariyle Sinop’ta yetiştiricilik sahalarında bulunan tesislerde 4 bin 527 tonu Türk Somonu, 158 tonu levrek olmak üzere toplam 4 bin 685 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirildiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ahmet Tam, hedeflerinin Türk Somonu markasının Sinop ile birlikte anılması olduğunu söyledi. Tam; “2020 yılı itibariyle yetiştiricilik sahalarında bulunan 7 tesis üretim yapmaktadır. Bu tesislerde 2020 yılında 4 bin 527 tonu Türk Somonu, 158 tonu levrek olmak üzere toplam 4 bin 685 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirilmiştir. Bilindiği gibi 2023 yılı su ürünleri ihracatı ülke hedefi olan bir milyar dolar hedefine 2019 yılı sonunda ulaşıldığı için, 2023 yılı ülke hedefi iki milyar dolara revize edilmiştir. Bu hedefe ulaşmada onayladığımız bu projeler ile İlimiz de önemli bir katkı sağlayacaktır.

İlimizin mevcut 31 bin 580 ton/yıl üretim kapasitesinin üçte ikisini 20 bin 810 ton/yıl'lık kapasite ile Türk Somonu oluşturmaktadır. Özellikle Türk Somonu üretiminde İlimiz, hamside olduğu gibi marka şehir olma yolunda önemli mesafeler kat etmektedir. Hedefimiz Türk Somonu markasının ilimiz ile birlikte anılmasıdır” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber