İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı, bu alanda yetkinliğini kanıtlayan Türk şirketlerinin buluşma noktası oldu. Türkiye ve dünyanın pek çok ülkesinde anahtar teslimi çimento fabrikaları ve enerji verimliliği sistemleri kuran Sintek’in Kurucu Ortağı Onur Atakay, fuarda karar verici ve politika yapıcı noktada pek çok yetkili ile bir araya gelme şansı yakaladıklarını söyledi.
20 Milyar Dolara mal olması beklenen Akkuyu NGS ve 22 Milyar Dolara mal olması planlanan Sinop NGS için tüm hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Atakay; Türk şirketlerinin bu iki projeden en az 25 Milyar Dolar seviyesinde pay alması gerektiğini vurguladı.

“İSTİHDAMI YURT DIŞINDA YARATMAYALIM”
Sintek’in dünyanın pek çok ülkesinde en ileri teknolojiye sahip endüstriyel tesisler inşa eden bir şirket olduğuna dikkat çeken Atakay, 4 bin 800 Megavat kurulu gücündeki Akkuyu NGS’nin bin 200 Megavat’lık ilk ünitesinin 2020’de devreye alınmasının planlandığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ülkemizde ve başta Afrika kıtası olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında pek çok çimento fabrikası projesini anahtar teslimi olarak tamamlayarak devreye aldık. Bu projeler sadece birer inşaat projesi değil; bilgi, sermaye ve teknoloji yoğun yatırımlar olarak referanslarımız arasında yerini aldı. Her yatırımımızın mühendislik ayağında dünyanın en ileri enerji verimliliği ve proses tasarımlarını kullanıyouz. Bu nedenle, ilgi odaklandığımız projeler arasında NGS’ler de yer alıyor. Ülkemizin enerji sektörü için hayati önem taşıyan bu projelere, mühendislik ve taahhüt birikimimiz ile katkı sağlamak için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. NGS’lerde kullanılacak makine ve ekipman üretiminde, Türkiye’de kurulu şirketlerin etkin olması, yaratılacak katma değerin ülkemizde kalmasını sağlayacak. Teknolojisini ithâl ettiğimiz bir yatırımın ekipmanlarını yerli şirketlerimiz üretmez ve ithal edilirse, yurt dışında istihdam yaratıyoruz demektir”

“NÜKSAK’A KATILMAKTAN GURURLUYUZ”
Sintek, Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) eşgüdümünde oluşturulan Nükleer Sanayi Kümelenmesi’ne (NÜKSAK) dahil olarak, yerli nükleer sanayinin kurulmasına öncülük eden şirketler arasında yerini aldı.
Sintek Kurucu Ortağı Onur Atakay, sermaye kaynağına bakmaksızın Türkiye’de üretim yapan her şirketin “yerli” olarak adlandırılması gerektiğini belirterek, Hedefin NÜKSAK çatısı altındaki şirketlere, nükleer santrallerde kullanılabilecek vasıfta ürün ve hizmet üretim yetkinliği kazandırılması olduğunu hatırlattı.

Atakay, “Ülkemizde kurulacak nükleer güç santrallerine ne kadar fazla şirketimizi tedarikçi olarak kazandırırsak, katma değer zincirinde o kadar etkin ve söz sahibi olacağız. Sürdürülebilir kalkınma, yenilik ve verimlilik prensipleri doğrultunda çalışan, hem iç pazarda etkin hem de ihracat gücü olan yerli nükleer sanayinin kurulmasına öncülük etmek hepimizin ev ödevi olmalı” dedi. 
 

Editör: Vitrin Haber