Ticari Eşleştirme Derneği Başkanı Koray Tuncer, Türk firmaların nükleer enerji alanında referanslarının bulunmamasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, firmalara yol gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Tuncer, yazılı açıklamasında  Mersin Akkuyu ve Sinop'ta yapılacak nükleer santrallerin ana yüklenicilerinin belirlendiğini, her bir santralin 20 ila 25 milyar dolara mal olacağını ve 400'e yakın alt yüklenicinin santrallerde görev üstleneceğini kaydetti.

Nükleer santrallerin ana yüklenicilerinin bu inşaatlara mümkün olan en yüksek yerli katılımı sağlama konusunda iyi niyetlerini belirttiğine vurgulayan Tuncer, "Toplamda 45 milyar dolara mal olması beklenen projelere yerli firmaların 12-16 milyar dolar arasında katkı yapabileceği öngörülüyor" ifadesini kullandı.

Tuncer, Türk firmalarının nükleer enerji alanında yönlendirmeye ihtiyaç duyduklarına işaret ederek, "Sektörde söz sahibi olabilmemiz için Türk firmalarına yol göstermeye ihtiyaç var. Türk firmaların nükleer enerji alanında referanslarının olmaması önemli bir sorun. Bununla birlikte nükleer enerji çalışmaları için gerekli sertifikasyonlar ve yeterli bilgiye sahip olmamaları Türk firmalarının nükleer enerji yatırımlarını engelliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Nükleer Santraller Zirvesi'nin ikincisinin 19-20 Mart 2015 tarihlerinde düzenleneceğini anımsatan Tuncer, organizasyonun amacının, nükleer enerji sektöründe mevcut birikimi Türk üreticilerinin ayağına getirerek, bu sektöre girmeye uygun firmaların süreci en hızlı şekilde tamamlamalarını sağlamak olduğunu kaydetti.

Editör: Vitrin Haber