Sinop İl Ticaret Müdürlüğü tarafından "15 Mart Dünya Tüketiciler Günü" kutlamaları kapsamında ödül töreni programı düzenlendi. 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) toplantı salonunda gerçekleştirilen törende, "22. Geleneksel Tüketici Ödülleri" törenle sahiplerini buldu.
15 Mart Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle Tüketicinin korunması, bilinçlendirilmesi ve yasal haklarını kullanması konusunda özendirilmesi, firmaların tüketici talep ve tercihlerini dikkate alması, bilimsel çalışmaların teşvik edilmesi amacıyla, düzenlenen tüketici ödülleri programına Sinop Valisi Köksal Şakalar, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Altıntaş, İl Ticaret Müdürü Canan Demirbağ, Sinop Defterdarı Naci Günaydın, İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş ile kurum temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

TÜKETİCİ HAKKI DÜNYADA TEMEL BİR İNSAN HAKKI OLARAK KABUL EDİLMEKTEDİR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda bir konuşma yapan  İl Ticaret Müdürü Canan Demirbağ, güçlüler karşısında zayıfların korunması ihtiyacından doğan, “Tüketicinin Korunması” kavramının tüm Dünyada temel bir insan hakkı olarak kabul edildiğini söyledi. 

Demirbağ; “Kültürümüzde Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluklarındaki Ahilik Sistemine kadar uzanan “Tüketicinin Korunması” kavramı güçlüler karşısında zayıfların korunması ihtiyacından doğmuş olup, tüm Dünyada temel bir insan hakkı olarak kabul edilmektedir. 
15 Mart 1962 yılında Dönemin ABD başkanı John Kennedy; Temsilciler Meclisinde ilk kez bu konuda önemli bir konuşma yapmış bu tarihten itibaren Tüketici Hakları başta Japonya olmak üzere tüm dünya ülkelerine yayılmıştır. Birleşmiş milletler 1985 yılında aldığı bir kararla Tüketici hakları Evrensel Beyannamesini ilan ederken aynı zamanda bugünü Dünya Tüketici Hakları olarak kabul etmiştir. Ülkemizde 1995 yılında yürürlüğe giren "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" ile tüketiciler; Ayıplı Mal ve Hizmetler, Mesafeli Sözleşmeler, işyeri Dışında Satışlar, Taksiti' ve Kampanyalı Satışlar, Garanti Belgesi, Tanıtma Kullanma Kılavuzu, Satış Sonrası Hizmetler, Devre Tatil, Paket Tur, Abonelik Sözleşmeleri, Yanıltıcı ve Aldatıcı Reklamlar gibi daha pek çok konuda bilinçlenerek, yasalar ile satıcı ve sağlayıcılar karşısında haklarını arama ve elde etme imkanına kavuşmuşlardır. Bu Kanun sadece tüketicileri korumayı değil aynı zamanda Tüketicilerimizin bilinçlenerek yaşam kalitesinin yükselmesini amaçlamaktadır. Yıl içerisinde ilimiz Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına toplam 1015 adet şikayet başvurusu yapılmış, değerlendirilen 853 karardan %80 i tüketici lehine sonuçlanmıştır. Müdürlük olarak tüketicilerimize haklarının korumaları konusunda bilgilendirilmelerinin yanı sıra Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile sürekli denetimler yaparak ilimizde tüketicilere arz edilen malların standartlarına uygunluğu denetlenmiştir. 
Böylece tüketicinin her türlü menfaatini ön planda tutmayı ilke edinmiş olan Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz tüketiciyi yasa ile sahip olduğu tüm hakları konusunda bilgilendirme, eğitme, tanıtma ve koruma alanındaki öncülük görevini bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de yerine getirmeye devam edecektir. 
Bu duygu ve düşüncelerle başta Hakem Heyeti üyelerim olmak üzere tüm tüketicilerin "Dünya Tüketici Hakları Gününün " kutlu olmasını diler, saygılarımı sunarım” dedi. 

Yapılan konuşmanın ardından Ticaret İl Müdürlüğü adına Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksek Okulu Gazetecilik Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanmış olan Sokak Röportajı izletildi. 
6502 Sayılı tüketicinin korunması kanunu ve tüketici hakem heyetlerinin görev alanları sunumu ile devam eden programda, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü konulu Ortaokullar arası Resim Yarışmasında Dereceye Giren Öğrencilere ile Bilimsel Çalışma ve bilinçli tüketici ödülleri protokol üyeleri tarafından sahiplerine teslim edildi. 

Program yapılan ikramlarla son buldu.

Editör: Vitrin Haber