Sinop Defterdarlığı tarafından yapılan açıklama ile kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan Tarımsal Destek Ödemeleri üzerinden kesilen gelir vergisinin iadesi hakkında bilgilendirmede bulunuldu. 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa eklenen geçici 92 nci madde ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintilerinin; çiftçilerin düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca faiziyle birlikte red ve iadesi mümkün hale geldiği aktarılan açıklamada iade talebi ve istenilecek belgeler hakkında şu bilgiler verildi; “193 sayılı Kanunun geçici 92 nci maddesinin yürürlüğe girdiği 26/10/2021 tarihinden önce kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri üzerinden kesilen gelir vergisi, başvuru sahiplerinin veya vekillerinin düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde, Tarımsal Destek Ödemesi yapılan yerdeki vergi dairesine, yoksa malmüdürlüklerine başvurmaları üzerine red ve iade yapılacaktır.

İade Yapılabilmesi için Vergi Dairesi Müdürlüklerinden/Malmüdürlüklerinden temin edilen dilekçe örneğinin doldurularak başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Hak sahiplerinin mirasçıları tarafından iade talebinde bulunulması halinde, dilekçe ekine “mirasçılık belgesi” ile “veraset ve intikal vergisi ilişik kesme belgesi”nin eklenmesi şartıyla mirasçılar, hisseleri oranında bu madde hükümlerinden yararlanabileceklerdir.
Hak Sahipleri, dilekçelerini İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda verebilecekleri gibi elden veya posta yoluyla da ilgili vergi dairesine verebileceklerdir. Ancak hak sahiplerinin mirasçıları ya da vekilleri tarafından yapılan başvurular ile bu kapsamda açılmış davalardan feragat etmek suretiyle yapılan başvurulara ilişkin dilekçelerin, elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

Düzenleme kapsamında yapılacak iadeler, 1/1/2016 tarihi ve sonrasında kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılmış bulunan tarımsal destek ödemelerinden kesilen gelir vergisiyle sınırlı bulunmaktadır.”
 

Editör: Vitrin Haber