Dünya Gazetesi Yazarı ve Yönetim Danışmanı Dr. Rüştü Bozkurt konuşmacı olarak katıldığı ve Sinop Sanayici ve İşadamları Derneği toplantı salonunda düzenlenen konferansı çok sayıda işadamı, sanayici ve esnaf dinledi. 

Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt konferansta yaptığı konuşmada, Sinop’un elinin altında bulunan kaynaklara yönelmesi ve o kaynakları verimli yönetmesi gerektiğinin altını çizerek, “Her bölge artık elinin altındaki kaynakları verimli kullanmanın yöntemlerini aramaya başladı. Sinop’ta zenginlik üretmede önce elinin altındaki kaynakları verimli kullanarak daha etkili olabilir. Sinop geçmişte bir radar ve cam sanayi deneyimini yaşadı. Geçmişte yaşanan deneyimler bizim birikimiz olmalı ama onlara saplanıp kalmamalıyız. Geçmişte olup bitenleri ne kadar yoğunluğuna ve derinliğine tartışırsak tartışalım bizim maddi ve kültürel zenginliğimizi arttırmada çok fazla katkısı olmayacaktır. Bunun yerine zenginlikler üreterek insanımızın refahını arttırmalıyız. Bunun içinde yapacağımız şey çok basit; bugüne kadar olan tutum ve davranışlarımızı yönlendiren değerlendirmeleri yeniden yorumlamak. İş yapma yöntemimizi değiştirmek ve kafa ve kasalarımızı birleştirmek. Ayrıntılı sözleşmelere dayalı fırsat ve tehlikeleri hesaplayan sözleşmeler yapmaktır. Dünya beş yıl önceki dünya değildir. Hepimizin en büyük zaafı olan alışkanlıklarla iş yapma yöntemimizi değiştirmeliyiz” dedi.

Geçmişin hatalarının zihnimizi kelepçelememesi gerektiğini vurgulayan Bozkurt, “ Sürekli daha iyi neler yapabiliriz onun yolunu ve yöntemini aramalıyız. Hamsiden Sinop ormanlarına, çevrenin endemik bitkilerinden, topraklarında açık mekan süs bitkilerinin yetiştirilmesine, örtülü ve modern tarım imkanlarının arttırılmasına, Sinop’a özgü turizm potansiyellerinin değerlendirilmesine ve daha onlarca alanda farklı bir bakışla ama hepsinden önemlisi güçlerimizi özellikle akıl gücümüzü, akıl terimizi güçlendirerek yeniden düzenleyebiliriz.  Hepimiz ‘kuyunun derin değil, ipimizin kısa’ olduğunu düşünürsek mutlaka bir çare buluruz. Arayan belayı da bulur Mevla’yı da bulur ‘ sözlerine hitaben bizler Mevla’yı, zenginliği ve bereketi ararsak mutlaka buluruz ülkemizin bu imkânları mevcuttur” şeklinde konuştu.

Ortaklık ve işbirliği kurarken dikkat edilmesi gereken hususlara da konuşmasında yer veren Bozkurt, önemli maddeleri şöyle sıraladı:
1-  Ortaklık kurmadan önce mutlaka daha önce ortaklık kurmuş ve başarısı olmuş en az beş kişiyle, başarılı olmuş en az iki kişiyle konuşun.
2-  Ortaklığınızı mutlaka yazıya dökün, mukavele yapmadan ortaklık yapamayın, oğlunuzla bile bir yabancıyla ortaklık yapıyormuş gibi mukavele ederek ortaklık yapın.
3- Ortaklık yaparken A,B ve C diye 3 ayrı planınız olsun işler iyi giderse ne yapmalı, kötüye giderse ne yapmalı, planlandığı gibi giderse ne yapmalı gibi bütün senaryoları hesaplayarak mukavele metnine yazın. Asla ve asla işler hep iyiye gidecekmiş gibi hareket etmeyin, ortaklığın sonlandırılmasının, işin tasfiye edilmesinin de nasıl olacağını ortaklık metnine ekleyin. Çünkü işin tasfiye edilmesi de kutsaldır.


Konferansta konuşan Sinop KOSGEB Müdürü Gürsel Kızılaslan da konferansı dinlemeye gelenlere KOSGEB’in İşbirliği Güçbirliği Destek Programı hakkında bilgi vererek, “KOSGEB olarak KOBİ’lerin işbirliği-güçbirliği anlayışında bir araya gelerek “Ortak Sorunlara Ortak Çözümler” üretilmesi konusunda önemli destekler sunuyoruz” şeklinde konuştu

Konferansın açılış konuşmasını yapan SİSAD Başkanı Hikmet Albayrak,  SUSİAD olarak, kuruldukları günden beri bir taraftan konferanslar, paneller ve seminerler düzenleyerek üyelerinin yönetim ve organizasyon kapasitesinin gelişmesine katkı sağlamaya, diğer taraftan da yurt dışına geziler düzenleyerek girişimcilerin dış ticaret kapasitesinin yükseltilmesine çalıştıklarını söyleyerek, ”Bu akşam da, işletmelerimizin dünya piyasalarında rekabet edebilmeleri, işbirliği, güç birliği ve ortaklık faaliyetlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için dikkat edilmesi gereken hususları öğrenecek, bilgilerimizi artıracağız” dedi.

.

Editör: Vitrin Haber