Sinop – Erfelek hattı üzerindeki köylerde üretilen, Sinop’un ilk yerli karpuzları çıktı ve yol boyunca kurulmuş olan çardaklarda satışa sunulmaya başlandı. Sinop – Erfelek yol güzergahı üzerinde bulunan Mertoğlu, Çobanlar, Uzungürgen, Bektaşağa, Çelenköyü ve Hasandere köylerindeki (Gavur Ovası mıntıkasındaki) üretici vatandaşlar tarafından büyük uğraşılarla yaklaşık üç-dört ayda üretilen ve lezzet yönünden ayrı bir damak tadı bırakan, Sinop’un ilk yerli karpuzları piyasaya çıkarak yol güzergahındaki çardaklarda satışa sunulmaya başlandı. Sinop’un Bektaşağa Köyü üreticilerinden olan Turan Arslan ve oğlu Soner Aslan bu konuda yaptıkları açıklamada şunları söylediler:

“Baba - Oğul birlikte, gece-gündüz demeden üç ay boyunca tarlada çalışarak ürettiğimiz yerli Sinop karpuzlarını vatandaşlarımızın damak tadına sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Kendi tarlalarımızda ürettiğimiz ve Erfelek Barajı’ndan gelen su ile düzenli olarak suladığımız, Gavur Ovası mıntıkası dediğimiz bu bölgenin yerli karpuzları diğer bölgelerin karpuzlarına nazaran daha tatlı ve sulu oluyor. Adeta şekerpare gibi, yerken insanın damaklarında apayrı bir tat ve lezzet bırakıyor. Bu nedenle bizim bu bölgenin karpuzları vatandaşlarımız tarafından daha çok tercih ediliyor. Kendi tarlalarımızda ürettiğimiz yerli karpuzlarımız ortalama 10–15 Kg. civarında geliyor ve her alan en az 3-5 tane alarak eşine-dostuna hediye ediyor. Yerli karpuzlarımızın yanında, yine kendi tarlalarımızda hormonsuz olarak ürettiğimiz tamamen natürel olan domates, biber ve taze fasulye gibi yerli ürünlerimizi de vatandaşlarımızın sofralarına sunmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” dediler.

Karpuz kalp doktoru gibi
Yaz aylarının en sevilen meyvesi karpuz lezzetli ve ferahlatıcı etkisiyle de dikkat çekiyor. Kanserden ve kalp hastalıklarından koruyan karpuzun diğer faydaları ise şöyle sıralanıyor: Vücuttaki ödemi azaltır. Kan damarlarını güçlendirir. Tansiyonu düşürür, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltır. Cildi daha canlı ve güzel gösterir. Kırışıklıkları azaltır. Prostat kanserinden korur. Kalbi güçlendirir. Hafızayı güçlendirir.

Kalıcı zayıflama yöntemi: Karpuz diyeti 
Hiç şüphesiz yaz mevsimini simgeleyen ve kavurucu sıcaklara karşı ferahlamak için her fırsatta tüketilen karpuz, hızlı ve etkili zayıflamak için aranan diyet listeleri alternatifine de giriyor. Özellikle çeşitli tatil beldeleri ve sahil noktalarında mangalın yanına en iyi giden tatlı olmasının yanı sıra kilo verdiren karpuz diyeti de yapılıyor. Ağzının tadından asla taviz vermeyerek yağlarını eritmek isteyenler için kurallara uyularak yapılan karpuz diyeti ile zayıflama yöntemi de uygulanıyor. 
Haber: Hikmet Kurada


 

Editör: Vitrin Haber