Daha önce Ayancık İlçesinde 48 dekarlık alanda yapılan adaptasyon ekim denemelerinde istenilen sonuçlar alınmış ve yöremize uygun liflik keten çeşitleri tespit edilmişti. 2018 yılı Kasım ayında ise Merkez ilçe Kabalı ve Taşmanlı köyleri ile Gerze İlçesi Çırnık köylerinde Trakya Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen keten çeşitleri ile toplam 5 dekarlık alanda demonstrasyon ekimleri yaptırıldı. Ocak 2020 tarihi itibarı ile çıkışlar istenilen seviyede olup bitki boyu 5 cm geçtiği gözlendi. Haziran ayında yapılacak olan hasat sonrası bölgeye uygunluğu tespit edilmiş olunacak.

2020 yılı üretim döneminde Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde tescil işlemleri gerçekleştirilen liflik keten çeşitleri ile Sinoplu çiftçilere keten ekimi yaptırılacak. Sözleşmeli Tarım Modeli kapsamında yetiştiriciliği yaptırılacak keten üretimi ile Sinop’un Keten Üretim Merkezi olması amaçlanıyor.

Sinop ilinde, 2020 yılından itibaren uygulanacak olan IFAD projesine de dahil edilen keten yetiştiriciliği ile kısa zamanda yaklaşık 2 bin da alanda hedeflenen keten üretimi, İlimizin ülke için ihtiyaç olan liflik keten üretiminde öncü olması hedefleniyor.

Editör: Vitrin Haber