2022 yılı Mart ayında Sinop’tan yapılan ihracat 2 milyon 407 bin $ olarak açıklandı. Mart ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 arttığı görüldü.
Sinop’un 2022 yılı Mart ayındaki ithalatı ise 1 milyon 544 bin $ oldu. Aylık ithalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 93,8 arttı.

DIŞ TİCARET HACMİ 4 MİLYON $ OLDU
Mevcut aydaki ithalat ve ihracat verileri toplanarak hesaplanan dış ticaret hacmi, Mart ayında 3 milyon 951 bin $ oldu.

EN FAZLA İHRACAT “ÇATAL-BIÇAK TAKIMI, EL ALETLERİ VE GENEL HIRDAVAT MALZEMELERİ İMALATI” ÜRÜN GRUBUNDA GERÇEKLEŞTİ
Mart ayında Sinop’tan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada aylık toplam ihracatın yüzde 43,0’üne denk gelen 1 milyon 35 bin $ ile “Çatal-bıçak takımı, el aletleri ve genel hırdavat malzemeleri imalatı” ürün grubu yer aldı. Bu ürün grubunu 304 bin $ ile “Tarım ve ormancılık makineleri imalatı” ürün grubu ve 230 bin $ ile “Turunçgillerin yetiştirilmesi” ürün grubu yer aldı. Mart ayında Sinop’tan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 27 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti.

İthalat ise 36 farklı ürün grubunda gerçekleşti. İthalatta ilk üç sırada; 798 bin $ ile “Balık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması” ürün grubu, 461 bin $ ile “Bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağların imalatı” grubu ve 103 bin $ ile “Kaldırma ve taşıma donanımları imalatı” ürün grubu yer aldı.

İHRACATTA İLK SIRADA BELARUS YER ALIRKEN, İTHALATTA İLK SIRADA GÜRCİSTAN YER ALDI
Mart ayında Sinop’tan 61 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 231 bin $ ile Belarus yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 195 bin $ ile Libya olurken üçüncü sırada 183 bin $ ile Almanya buluyor. 
Mart ayında Sinop’a yapılan ithalatta ise ilk sırada 1 milyon 260 bin $ ile Gürcistan yer alıyor. Gürcistan’ı 210 bin $ ile Almanya ve 50 bin $ ile Çin takip etmekte. Mart ayında Sinop’a 24 farklı ülkeden ithalat gerçekleşti.

Editör: Vitrin Haber