Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Sinop Keten Çalıştayı” düzenlenecek.

10-11 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan çalıştaya, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ayancık Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, sektör paydaşı potansiyel üreticiler ile sanayi kesiminden geniş bir topluluğun katılımı bekleniyor.

SİNOP’TA UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ KETEN TARIMINI CANLANDIRMAYI AMAÇLIYORUZ
Düzenlenecek çalıştay ile ilgili bilgi veren Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Erol Saraçoğulları, Sinop’un keten yetiştiriciliği ve dokumacılığı alanında köklü bir geçmişe sahipken son yıllarda bu özelliğinin yok olma noktasına geldiğini belirterek, düzenlenecek çalıştayla, unutulmaya yüz tutmuş keten tarımını canlandırmayı amaçladıklarını ifade etti.

Saraçoğulları; “Ülke sanayisi için doğal lif kaynaklarının oluşumu ve geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Son yıllarda ülkemiz doğal lif kaynaklarının sağlanması için ilgililerince çeşitli politikalar ve çalışmalar yürütülmektedir. 
İlimiz keten yetiştiriciliği ve dokumacılığı kadim bir kültüre sahipken son yıllarda yok olmakla karşı karşıyadır. 
İl Müdürlüğümüzce ilgili kesimlerle bir araya gelinerek, unutulmaya yüz tutmuş keten tarımını canlandırmak, ülke sanayi hammadde altyapısı doğal lif kaynakları oluşturmak, bölgesel kırsal ve sanayi kalkınması sağlamak ve ülke doğal lifli bitkiler politikasına katkı sunmak amaçlı 10-11 Ekim 2019 tarihlerinde "Sinop Keten Çalıştayı" düzenlenecektir. Çalıştayımıza sektör temsilcilerinin yanısıra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sağlık ve Gıda Politikalar Kurul Üyesi Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu da konuşmacı olarak katılacak” dedi. 

IFAD DESTEĞİ İLE KETEN ÜRETİMİNİ ARTIRACAĞIZ
Uluslararası Kalkınma Fonu (IFAD) kapsamında İlimizin de dahil olduğu toplam bütçesi 98 milyon avro olan Kırsal Dezavantajlar Kalkınma Projesinden sağlanacak finansman ile; Sinop’ta keten üretiminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının planlandığını ifade eden  Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Erol Saraçoğulları, bununla ilgili çalışmalara başladıklarını söyledi. Saraçoğulları; “Keten üretimi yönünden uygun ekolojiye sahip olan İlimizde, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamlı oluşturulacak yüzde 70 - 75 hibe destekli ekilişler, bitme noktasındaki keten için ciddi bir altyapı oluşturacaktır. Bu kapsamda öncelikli olarak ilk üç yıllık periyotta Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve tescillenen çeşitler kullanılarak tohum üretimi ve çoğaltımına yönelik demonstrasyon uygulamaları ile tohum ihtiyacının giderilmesi, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesinin altıncı yılına kadarda teşvik programı çeşitlendirilerek 5-6 bin dekar alanın keten üretimine açılması hedeflenmiştir” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber