Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Sinop’ta arıcılık faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yürütülüyor. Sinop’un arıcılık ve bal üretimi alanlarında önemli bir bölge olduğunu belirten Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ahmet Tam, Sinop merkez ve ilçelerinde arıcılık faaliyetlerinin geliştirilmesi adına desteklemeler yaptıklarını belirtti.

Tam; “Arıcılık,  ülkemizde olduğu gibi Sinop’ta da son yıllarda gelişen bir sektör olarak ön plana çıkıyor. Sinop’un iç bölgelerinde genellikle çiçek ağırlıklı bal alınırken, Merkez İlçede sınırlı sayıda 5 Köyümüzde, Erfelek, Ayancık ve Türkeli ilçelerinde Kestane ağaçlarının yoğun olduğu ve Kestane meyvesi  istihsalinin yapıldığı  bölgelerde yılın belli günlerinde, mevsim şartlarına göre Haziran ayının ilk 20 günü içerisinde Kestane çiçeğinden elde edilen Kestane balı  üretilmekte. Bölgemizdeki arıcılar Kestane balı olarak kovan başı ortalama mevsime bağlı olarak 5-10 Kg. bal alabilmekte.
Kestane balı bölgede kendine has renk ve tadıyla en çok tüketilen bal. Pazarlama problemi yoktur ve mevcut ballar içerisinde ekonomik getirisi (Kg./150-200 TL.) en yüksek bal çeşidi. Beher kovan başı üretimi az olmasına rağmen getirisinin yüksek olması ve pazarlama sorununun olmaması en önemli avantajlarından birkaçını oluşturmakta” dedi.

40 ÇİFTÇİYE BİN 960 KOLONİ DAĞITIM YAPILDI
Sinop’ta Genç çiftçi Projesi kapsamında bu zamana kadar; toplam 40 çiftçiye bin 960 koloni dağıtılarak sektörün gelişmesinin teşvik edildiğini ifade eden Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ahmet Tam, yine 2019 yılı içerisinde 238 arı işletmesinde 18 bin 549 arı kolonisine 278 bin 235 lira destekleme ödemesi yapılması planlandığını söyledi.  Tam; “Sinop’ta,  Genç çiftçi Projesi kapsamında bu zamana kadar; toplam 40 çiftçiye bin 960 koloni dağıtılarak sektörün gelişmesi teşvik edildi. Sinop’ta Arı Yetiştiricileri Birliği  mevcut olup 312 üyeye sahiptir. Söz konusu birlik kanalıyla  yetiştiricilere  2019 yılında  238 arı işletmesinde 18 bin 549 arı kolonisine 278 bin 235 lira destekleme ödemesi yapılması planlanmıştır” diye konuştu.

 

Editör: Vitrin Haber