Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) kapsamında Sinop’ta çıkılan hibe çağrısına yapılan müracaatlar doğrultusunda hibe desteği almaya hak kazanan çiftçilere yüzde 70 hibe destekli makine ekipman alımları gerçekleştirildi. Proje detayları hakkında bilgi veren Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tam, projenin ilimiz çiftçisine, tarımına ve ekonomisine büyük katkılar sunacağına inandıklarını söyledi. Tam; “Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve bir kısım finansmanı Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından karşılanan Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) 2020 yılı Yıllık Çalışma Plan ve Bütçesi içerisinde yer alan Bireysel Yatırımların Desteklenmesi proje konu başlıkları olan Mantar Serası Kurulumu, Sera Kurulumu, Ceviz Bahçesi Kurulumu, Arıcılık Ekipman Paketi, Arıcılar İçin Tel Çit, Makine Ekipman Alımları, Modern Çadır Ağır/Ağıl Yapımları ile Ahır/Ağıl Rehabilitasyonu konularında 04 Ağustos 2020 tarihinde 1. dönem hibe çağrısına çıkılarak 492 müracaat alınmıştır.

Proje müracaatlarının Bakanlığımıza gönderilmesi sonrasında yapılan değerlendirmede, başvuru yapılan projelerin 2020 yılı sonuna kadar tamamlanma zorunluluğu bulunması ile süre kısıtı ve Covid-19 pandemisi dikkate alınarak yıl sonuna kadar tamamlanması diğer proje konularına göre daha kısa süre alan ve montaj içermeyen Makine Ekipman Alımları 23 Kasım 2020 tarihinde hibe sözleşmelerinin imzalanması ile birlikte uygulamaya konulmuştur” dedi. 

1 MİLYON 836 BİN 170 LİRA HİBE TUTARLI PROJE İLE İL GENELİNDE 60 ÇİFTÇİMİZE MAKİNE EKİPMAN DESTEĞİ SAĞLADIK
Makine ekipman alımlarında, projeye esas hibe tutarın 1 milyon 836 bin 170 lira olduğunu ifade eden Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tam, proje kapsamında il genelinde 60 çiftçiye yüzde 70 hibe desteği sağlanarak makine ekipman alımlarının gerçekleştirildiğini söyledi. Tam; “Mevcut kaynak ve şartlar dikkate alınarak Boyabat İlçemizde 25, Durağan İlçemizde 14, Gerze İlçemizde 11, Merkez İlçede 4, Saraydüzü İlçemizde 2, Dikmen İlçemizde 1 ve Erfelek İlçemizde 3 çiftçimiz ile hibe sözleşmesi imzalanmıştır.
İmzalanan hibe sözleşmeleri sonrasında satın alma ve tedarik süreci işlemleri başlatılan 35 adet Yem Karma Makinesi, 8 adet Balya Makinesi, 8 adet Biçer Bağlar Makinesi, 7 adet Silaj Makinesi ve 2 adet Havalı Hububat Ekim Mibzeri olmak üzere 60 çiftçimize yüzde 70 hibe desteği sağlanarak makine ekipman alımları gerçekleştirilmiştir.

Makine ekipman alımlarında, projeye esas hibe tutarı 1 milyon 836 bin 170 lira, yararlanıcı katkısı (KDV hariç) 550 bin 851 lira ve KDAKP'dan talep edilen Hibe Tutarı ise (KDV hariç) 1 milyon 285 bin 319 lira olarak gerçekleşmiştir. Gerek Müdürlüğümüz çalışanları ve gerekse çiftçilerimiz tarafından büyük bir özveri ve çaba ile 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilen yüzde 70 hibe destekli Makine Ekipman alımlarında projenin başarıya ulaşmasında emeği geçen İl ve İlçe Müdürlüklerimiz çalışanlarına teşekkür ederek, satın alma sürecini tamamlayan yetiştiricilerimize başarılar diliyor, sağlanan ekipmanların ilimiz çiftçisine, tarımına ve hayvancılığına katkı sağlamasını temenni ediyorum. 

KDAKP kapsamında 2020 yılı konsolide fiziksel hedefler içerisinde yer alan, Bakanlığımız, Valiliğimiz, Müdürlüğümüz ve Boyabat Belediyesi ile müştereken yürütülen 4 milyon 110 bin 175 lira bedelli 500 büyük, 1.000 küçükbaş kapasiteli Canlı Hayvan Pazarı yapım işlerinin ödenek tahsisi yapılması ile birlikte kısa sürede bu projenin de tamamlanarak İlimize kazandırılacaktır” dedi. 
 

Editör: Vitrin Haber