Sinop Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen protokol imza töreninde Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim ile Ziraat Bankası Sinop Şubesi Müdürü Ulaş Taylan Ergün protokole imza attı.

TEDARİKÇİ VE ALICILAR AÇISINDAN FAYDALI BİR SİSTEM
Projenin ana amacının tedarikçi ve alıcıların banka üzerinde oluşturulan kapalı devre bir sisteme tanımlanarak, alım-satım işlemlerinin Ziraat Bankası garantörlüğünde gerçekleştirilmesi ve tahsilat konusunda her iki tarafında riski sıfıra indirdiğini belirten Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş tedarikçi açısından tahsilat riskinin sıfıra indirilmesi, esnek vade ve taksit imkanları ile daha fazla satış yapabilme imkanı sağladığını. Ürünün alıcılar açısından ise finansmana kolay erişim, kredi çek kullanmadan kendi tedarikçisi ile banka üzerinden ticaret yapılması ve artan kredi limitleri gibi faydaları olduğunu söyledi.

FİNANS KOLAYLIĞI SAĞLANDI
Bankalardan istenilen ölçülerde para ve kredi alıp kaynak yaratılamadığını belirten Akbaş; “Rakamlar sürekli yükseliyor. Bankaların şuan mevduata verdiği faizler yüzde 16 olunca biz tüccarlara verdiği parada da faiz yüzde 20’lerde oluyor. Dolayısı ile hiçbir tüccarda yüzde 20 ile para alıp ticaretini çeviremiyor.
Dolayısı ile TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) bununla ilgili bir çalışma yaptı. En büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası ile Başak Kart modeli uygulamasına gitti. Tedarikçilerle tüketicileri yani bireysel tüketicileri değil tedarikten mal temin eden ara satıcılar yada üreticilere bir finans kolaylığı sağladılar. Kredi kartı üzerinden yapılacak bir uygulama. Yıllık 13,76’lık bir faiz ile bugün 100 TL’ye alabileceğiniz bir ürünü cebimizde paramız yok ise 1 yıl sonra ödemek kaydı ile Ziraat Bankasının verdiği kredi kartı ile ödemek istiyorsanız 113,76 TL ödeyerek bu malı alabiliyorsunuz. 1 Yıl içerisinde 1 kuruş para ödemiyorsunuz. 
Bugün herhangi bir satıcıya gidin bana 100 bin TL’lik bir mal verin ben size 1 yıl sonra 120 bin TL vereceğim deseniz dahi vermeyeceği bir sistemi araya Ziraat Bankası güvenirliği ve kurumsal yapısı girince bir kart üzerinden daha düşük bir oranda vermeyi sağlıyor” dedi. 

ZİRAAT BANKASINA VE TOBB’UN ÜST YÖNETİMİNE TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Malı satanın parasını alıp alamaması ile ilgili herhangi bir riskin ortadan kalktığının altını çizen Akbaş sözlerini söyle sürdürdü; “Örneğin ben bir senelik bir çek alsam bir yıl sonunda o çekin ödenip ödenmeyeceği ile ilgili belki bir yıl uykusuz kalacağım. Ama bu kredi kartı ile bu alışveriş yapıldığı 1 yıl sonra hesabıma geçecek. Tabi bunu daha erkende hesaba geçirebilirsiniz. Alınan ürünler uygulanan vade ile yada paranızı vadesinden önce alarak daha düşük miktarda almayı arzu ediyorsanız satıcı olarak daha düşük rakamlara paranızı daha erken alabiliyorsunuz. Bu güven ortamını 540 güne kadar uygulayabiliyor. Yani bugün aldığınız bir malı 540 gün sonra bile ödeyebiliyorsunuz. Yine yıllık 13,76’lık faiz oranı ile. 540 gün sonrasına bugün kimse kimseye bir çöp dahi vermez, parasını ne koyarsanız koyun ortaya. 
Herhalde 540 gün içerisinde covid 19 ile ilgili olumsuz tablo düzelir ticaret olabildiğince normale döner. Döndüğü zamanda da bugünlerde bizlere destek olan Ziraat Bankasına ve katkıda bulunan TOBB’un üst yönetimini takdirle karşılarız”. 
Akbaş, Sinop İl Ticaret ve Sanayi odası olarak Ziraat Bankası Sinop Şubesi ile imzalacak protokol ile bu sisteme kendi üyelerimizin tedarik zincirine katılması ile ilgili bir protokol hazırladıklarını söyledi. 

BU SİSTEMLE EN AZINDAN NEFES ALABİLECEĞİZ
İmzalanacak protokol ile banka mevcut kredi kartının üzerine tüccar olarak diyelim ki limitiniz 10 bin TL ise yeni sistemde olmak kaydı ile 50 bin TL daha verileceğini kaydeden Akbaş; “Bununla ilgili ek bir teminat yaptırım olmaksızın bir anda kartımızın limitini 5 – 6 katına çıkaracak. Yalnız kartın kullanımında bu kartı bakkalda yada markette kullanamayacaksınız.  Tedarik zincirine dahil olan tedarikçi ile tüketicilerin o listede buluşması lazım. Örneğin demir çimento satışı yapan bir firma ve bundan mal alan müteahhitler. Aynı kurum aynı yapının içerisine girildiği zaman bu kart ile demir ticareti yapan kişiden 540 güne kadar vadeli o kart ile malı alabiliyor. Bu malı o tedarik zinciri içerisinde yer alan tedarikçi işe tüketici arasında. 
Bu dönemde faizlerin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde 13,76 rakamı önceki 6 -7 aya göre yüksek olmakla birlikte mevcut a göre makul bir rakam. Faydalı olacağını düşünen birisiyim. Bize yapılan açıklamalarda ve bizimde yaptığımız araştırmalarda bu sistemle en azından bir nefes alabileceğiz diye düşünüyorum. Bu çalışmaya emek veren başta TOBB yönetimine ve Ziraat Bankası üst yönetimine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.    
 

Editör: Vitrin Haber