Olağanüstü hallerde işgücü kaybının yaşanmaması, işçilerin işlerinden çıkartılmaması için devlet tarafından işverene verilen destek olarak adlandırılan Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması, virüs salgını nedeniyle resmen başladı. 
Sinop İŞKUR İl Müdürü Asaf Çalışır, Kısa Çalışma Ödeneği başvurularıyla ilgili bilgi verdi. Başvuruların elektronik ortamdan yapılacağını belirten Asaf Çalışır, uygunluk tespitinin bakanlığın Rehberlik ve Teftiş Kurulu İş Müfettişlerince yapılacağını kaydetti. 

EN FAZLA 3 AY ÖDEME YAPILIYOR
Asaf Çalışır şunları söyledi: "4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek-2’ nci maddesine göre; genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ve zorlayıcı sebeplerle işyerinde geçici olarak en az dört hafta işin durması veya kısa çalışma hallerinde işçilere çalıştırılmadıkları süre için en fazla üç ay süreyle işsizlik sigortası kapsamında kısa çalışma ödeneği ödenmektedir. 

Kurumumuz Yönetim Kurulu tarafından Covid-19 virüsünün olası etkileri dikkate alınarak, ayrıca 'dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep' kapsamında kısa çalışma başvurusu alınabileceği yönünde karar alınmıştır. İşverenler; daha önce döviz kurlarındaki spekülatif artış nedeniyle 'dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep' ile KÇÖ den yararlanmış olsa bile Covid-19 nedeniyle alınan karar gereği de bu ödenekten faydalanacaktır"

PEKİ NASIL BAŞVURU YAPILACAK?
Başvuruların nasıl yapılacağı hakkında da bilgi veren İŞKUR İl Müdürü Asaf Çalışır: "Başvurular; [email protected]  adresine elektronik ortamda yapılacaktır. Kuruma kaydı olmayan işverenlerimiz öncelikle Kurum kaydını yaptırıp daha sonra başvurabilecektir.
Tüm evraklar [email protected] adresine gönderilecek ve iletişim bu adrese gönderdiğiniz e-mail hesabınızla yapılacaktır. E-mail ile Kısa Çalışma Talep formu ve kısa çalışma uygulanacak işçilere ait bilgileri içeren liste gönderilecektir. Bunların ekine başvuru nedenini destekleyen karar ve yazılar (Kapatma kararı listesinde olduğuna dair yazı, kendi isteğiyle kapatma ve çalışma azaltma kararı alanlar için karar örneği vb.) eklenecektir.

Talebi işleme alınan işverenlerimize “talebiniz işleme alınmıştır” mesajı ile dönülecek olup; uygunluk onayı geldikten sonra yine e-mail ile kısa çalışması uygun görülenlere ait liste ile dönüş yapılacaktır.

Talep formu döviz kurlarındaki spekülatif artış nedeniyle yapılırsa “8-Başvurunun Nedeni” “dışsal etkilerden kaynaklanan zorlayıcı sebep” bölümündeki “döviz etkisi” işaretlenip, açıklamasına kur saldırısı, döviz etkisi nedeniyle yapıldığı belirtilmelidir.
Covid-19 gerekçesi ile yapılan başvuru için “8-Başvuru nedeni” Covid-19 olarak işaretlenip; açıklaması “yeni tip korona virüs (covid-19) etkisi şeklinde yapılmalıdır.

Uygunluk tespiti Bakanlığımız Rehberlik ve Teftiş Kurulu İş Müfettişlerince yapılacaktır. Kısa çalışması uygun görülen işçilere son 12 aylık SSK Bildirimindeki ücretleri ortalamasının yüzde 60’ı oranında ve Asgari Ücretin yüzde 150’sini geçmeyecek şekilde ödeme yapılacak olup; sağlık sigorta prim ödemeleri İŞKUR Tarafından yapılacaktır" diye konuştu.
 

Editör: Vitrin Haber