Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Sedat Çınar ve Ercan Güner, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sabri Açıköz, Yönetim Kurulu Üyeleri Cenk Akça ve Osman Mızraklı’nın katıldığı toplantıda: Sinop İş Kurumu İl Müdürü Asaf Çalışır ve SGK İl Müdürü Sami Şahin tarafından istihdam teşvikleri ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu.

İLAVE İSTİHDAM TEŞVİKİ
Toplantıda ele alınan istihdam teşvikleri ile ilgili teknik bilgiler ve bazı satırbaşları ise şöyle;  İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması. İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması. 
1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince istihdam edilmeleri halinde, istihdam edilen her bir sigortalı için 12 ay olmakta. Ancak istihdam edilen sigortalının, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek,  18 yaşından büyük kadın veya kuruma kayıtlı engelli olması durumunda ise destek 18 ay süreyle uygulanacak olup, SGK ve vergi primleri İŞKUR tarafından karşılanacak.

KURS VE PROGRAM UYGULAMALARI
Sinop TSO ile İŞKUR arasında imzalan Mesleki Eğitim Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) kapsamında düzenlenen kurslarda nitelikli ara elaman yetiştirme kursları düzenlenmeye devam edilecek. Ayrıca imalat ve üretim sektöründe düzenlenen İşbaşı Eğitim Programları altı ay, hizmet sektörlerinde düzenlenen İşbaşı Eğitim Programları üç ay olarak düzenlenmeye devam edilecek.

KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması veya işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması hallerinde, Üç ayı geçmemek üzere; işyerinde uygulanan çalışma süresinin, işyerinin tamamında veya bir bölümünde geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılmasını veya süreklilik koşulu aranmaksızın en az dört hafta süreyle faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulmasını, halinde kısa çalışma ödemesi yapılacak.

ÜCRET GARANTİ FONU ÖDEMESİ
İşçinin, iş ilişkisinden kaynaklanan ve işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki ödenmeyen en fazla üç aylık temel ücrete ilişkin alacakları İŞKUR tarafından ödenecek.
Toplantıda ayrıca SGK İl Müdürlüğünce uygulamada bulunan 7103 sayılı kanunla verilen teşvik uygulamalarına devam edileceği ve yapılandırılan prim borçları ödemelerinin son başvuru süresinin 28.02 2019 tarihine kadar uzatıldığı ve söz konu istihdam teşvikleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler ilgili kurumların internet ve İl Müdürlüklerinden alınabileceği belirtildi.
Toplantının sonunda özellikle işbaşı eğitim programlarının işverenler açısından personel maliyetinin azaltılmasında ve istenilen nitelikte iş gücünün yetiştirilmesinde önemli bir avantaj olduğunu belirten Sinop TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş: "İlimiz işverenlerinin bu programdan maksimum seviyede yararlandırılması adına oldukça faydalı geçen toplantıdan dolayı İŞKUR ve SGK İl Müdürlerimize teşekkür ediyorum” dedi.
 

Editör: Vitrin Haber