Sinop'ta oyuncak ihtisas gümrüğünü kurulması için çalışma başlatıldı. Sinop gümrüğü, oyuncakların serbest dolaşıma giriş işlemlerini gerçekleştirmeye yetkili gümrük müdürlükleri arasına giriyor. Buna göre; yurt dışından alınan parçalar direkt gelebileceğinden Sinop'ta üretim bandı ve montaj kuracak firmalar parça beklememiş olacak. Böylece Sinop oyuncak üretim firmaları için cazibe merkezi haline gelecek. 

TALİMAT YAZISI ONAYDA
Sinop Oyuncak İhtisas Gümrüğü ile ilgili ilk açıklamayı Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifinin genel kurulunda yapan AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, gümrüğün Sinop'a oyuncak üretimi konusunda cazibe merkezi yapacağını söyledi. Nazım Maviş: "Biliyorsunuz Sinop'ta büyük bir oyuncak fabrikası ilimize kazandırıldı. İki tane daha oyuncak fabrikası Sinop'umuzda yatırım yapmak istiyor. Onların önünü açabilmemiz için sayın bakanımızdan Sinop'a oyuncak ihtisas gümrüğü kurulması talebimizi iletmiştik. Önceki gün sayın bakanımız beni aradı. Sinop'a pazartesi günü oyuncak ihtisas gümrüğünün kurulmasına yönelik talimat yazısını imzalayacağını, hayırlı olmasını dilediğini, ancak bizden de bu kümeleşmeyi bir an önce gerçekleştirmemizi beklediğini söyledi. İnşallah istihdamın önünü açacak, Sinop turizminin kalkınmasını geliştirecek her konuda birlikte yol yürüyeceğiz" diye konuştu.

SİNOP OYUNCAK ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK
Vitrinhaber'in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu da Sinop'u Türkiye'de oyuncak üretim üssü haline getirmek istediklerini söyledi. Sinop'ta oyuncak fabrikası açmak isteyen firmaların olduğunu hatırlatan Karaömeroğlu, "Hedefimiz Oyuncak İhtisas Gümrüğü uygulaması ile Sinop'a oyuncak üreticilerini çekmek ve Sinop'u oyuncak üssüne dönüştürmek. Oyuncağın en büyük avantajı iş gücünün çok olması. Yani el emeği yüksek bir sektör. Dolayısı ile çok kişi istihdam ediliyor. Bizim için önemli olan Sinop'ta istihdamın artması" diye konuştu. Vali Karaömeroğlu, konuyu yaklaşık 6-7 aydır Milletvekili Dr. Nazım Maviş ile birlikte bakanlık nezdinde takip ettiklerini de sözlerine ekledi. 

OYUNCAK SİNOP'TA İHTİSASLAŞACAK
Geçtiğimiz yıl Sinop'ta açılan ve dünyanın sayılı oyuncak fabrikaları arasında yer alan Polesie TR Oyuncak Fabrikası'nın Yatırım Danışmanı Taner Dinçkurt ise, Sinop'a Oyuncak İhtisas Gümrüğü kurulmasının Sinop ve sektör için çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Oyuncağın artık Sinop'ta ihtisaslaşmaya başlayacağını dile getiren Dinçkurt, "Bazı oyuncakların parçalarını Türkiye olarak üretebiliyoruz, ama bazı parçalar mecbur yurt dışından geliyor. Söz konusu parçalar artık buraya direkt olarak gelebilecek. O zaman da burada üretim bandı ve montaj kuracak firmalar parça beklememiş olacak. Örneğin scotterların her parçası burada yapılabiliyor, ama LED ışıklı tekeri üretilemiyor. O gelmeden de üretim yapılamıyor. Yani o teker ihtisas gümrüğüne tabi. Simdi Sinop'ta fabrika açan biri tüm işlemleri burada yapabilecek. Bu sektörümüz için çok önemli bir gelişme. Diğer firmalar için Sinop cazibe merkezine dönüşecek" ifadelerini kullandı.

Editör: Vitrin Haber