Sinop'ta üretimi yapılan kestane balının tescil edilebilmesi için coğrafi işaret başvurusunda bulunuldu. Başvuruyla ilgili Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Sinop Üniversitesi ve Sinop Arıcılar Birliği tarafından TSO binasında basın toplantısı düzenlendi. 

SİNOP KESTANE BALI BİZİM DEMEMİZ İÇİN BU ÇALIŞMA ÇOK ÖNEMLİ
Toplantıda konuşan Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salim Akbaş, Sinop'un Erfelek, Ayancık ve Türkeli ilçelerinde yoğun olarak kestane balı üretimi yapıldığını anımsattı. Sinop yöresinde üretilen kestane balının çok değerli olduğunu vurgulayan Akbaş, Sinop Üniversitesi ve Arıcılar Birliğinin ortak bir çalışma yaptığını dile getirdi. "Sinop Kestane Balı" adı altında hazırlanan çalışmanın tamamlandığını ifade eden Akbaş, "Dosyamızı hazırlanan raporla birlikte Türk Patent ve Marka Kurumuna sunacağız. Amacımız Sinop'un değerlerini korumak. Maalesef piyasada Sinop kestane balı diye satılan ballar var. Biz bu çalışmayla coğrafi işaret belgemizi alarak bunların önüne geçmek istiyoruz. 

Bu noktada oda olarak herhangi bir ticari beklenti içinde değiliz Sadece bize ait bir değerin gelecek nesillere aktarılması noktasında ilgiliyiz. Sinop’tan dışarıya hediyelik ürün olarak götürmeyi hedeflediğim bir ürün nereden esinlendik diye sorarsanız bize ait olan markalar başkaları tarafından çok rahat kullanılıyor ve ticari emtia olarak da gelir hali hanelerine para yazıyorlar. Bunun en yakın taze örneğini de geçen hafta Ankara'da bir pastanede menülerine koydukları porsiyon 39 lira olan Sinop mantısı fotoğrafını çekerek geldim. Mantı bizimse coğrafi işaret de bizim olmalı bunun keyfini de rantını da önce biz sürmeliyiz. Balda da aynı konu ile karşılaşmamak ileride başkalarının kestane balı bizim ürünümüz dememesi için biz erken davrandık. Üniversitemiz yaklaşık 4-5 ay önce bununla ilgili coğrafi işaret noktasında girişi dosya şu an Patent Enstitüsünden Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Dairesine intikal etti. Bu proje, Sinop için hayırlı olacağına inandığım bir proje” dedi.

KESTANE BALI BUNDAN SONRA 'SİNOP HEDİYESİ' OLACAK
Salim Akbaş ayrıca Sinop kestane balını Sinop Ticaret ve Sanayi Odası olarak özel bir ambalajla hediyelik haline getirdiklerini belirterek, Pazartesi gününden itibaren başta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere tüm oda ve borsa başkanlarına birer tane gönderileceğini dile getirdi. Akbaş, "İçerisine Sinop'un fotoğraflarını ekleyerek, ön yüzünde kestane balının neye iyi geldiğini anlatarak hediye paketlerimizi hazırladık. Ben bundan sonra bir yere gittiğimde götüreceğim hediye kestane balıdır. Biz TSO olarak yöremize özgü bir ürün olduğu için kestane balını hediyelik ürün statüsüne aldık. Her ere dağıtacağız. Başka illere tanıtımı ve dağıtımı anlamında kalkınma ajansından da destek alacağız" ifadelerini kullandı. 

Türkiye genelinde 500 mağaza ile organik ürün satımına başlayacak olan bir işletmenin Sinop kestane balı talebinde bulunduğunu ifade etti.

SİNOP BALI BİLİMSEL ARAŞTIRMALARA GÖRE OLDUKÇA KALİTELİ
Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr Kamil Demirci'de, 25 yöreden numune alınarak 30'a yakın parametrede balların incelendiğini belirterek, "Gördük ki Artvin'den Samsun Salı Pazarı'na kadar kestaneler ile Çatalzeytin'den Muğla'ya kadar olan kestaneler arasında ne fark var? Bunlar tespit edildi. Gördük ki bizim kestane balımız kaliteli. Bizim istasyonlarımızdan gelen balların incelemesi neticesinde yüzde 94 oranında polen miktarı var. İnşallan coğrafi işareti alacağız" diye konuştu.

SİNOP KESTANE BALININ MARKA ADI SİNATE
Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Şenol Tabak, Sinop kestane balının Sinop, Ayancık, Türkeli ve Erfelek isimlerinin kısaltması olan SİNATE markasıyla pazara açılacağını söyledi. Sinop Üniversitesinin yoğun çabaları ile Sinop kestane balıyla ilgili akademik çalışmanın büyük bir titizlik ile gerçekleştirildiğini kaydeden Başkan Şenol Tabak, Sinop Kestane balının özelliklerinin ve fenolik özelliklerinin diğer ballara göre çok farklı olduğunu dile getirdi.

Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Şenol Tabak, Sinop genelinde 20 bin kovandan yıllık 200 ton kestane balı üretiminin beklendiğini sözlerine ekledi.

Editör: Vitrin Haber