Sinop Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonunda, Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortak olduğu ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) teknik danışmanlık hizmeti sunduğu Ağaç Ürünleri Sektörüne Yönelik Ur-Ge projesi Ticaret Bakanlığı tarafından Temmuz ayında uygun bulunarak onaylandı.  

Bakanlık onayı sonrasında Sinop Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile projeye dahil olan firma temsilcilerinin katılımıyla bir değerlendirme toplantısı düzenlendi.

BU PROJE SİNOP’TA İLK
Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı binasında düzenlenen toplantıda konuşan Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, bu denli kapsamlı bir projenin Sinop’ta ilk defa yapıldığını söyledi. Akbaş; “Böylesi anlamlı bir projenin ortakları arasında olmak çok mutluluk verici. Proje kapsamında 3 yıl boyunca, ağaç sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin gelecek dönemlerde daha bilinçli hareket etmelerine imkan sağlanacak. 

Proje kapsamında ağaç ürünleri işleme alanında Sinop Merkez, Ayancık, Türkeli, Boyabat ve Durağan’dan toplam 7 firmanın katılımı sağlanmıştır. Firmaların üretim kapasitelerinin iyileştirilmesi, üretimde çeşitliliğe gidilmesi, dış ticaretin öğrenilmesi ve yurtdışı pazarların yerinde incelenmesi amacıyla hazırlanan bu proje ile Sinop TSO, Boyabat TSO ve KUZKA’nın ağaç ürünleri sektöründe Sinop ilinde etkin bir çalışma yürütmesi beklenmektedir” dedi. 

SEKTÖRÜN ULUSAL VE ULUSLARARASI ALANDA TANITIMINA POZİTİF KATKI SAĞLAMASI BEKLENİYOR
Projenin Sinop ağaç sektörüne büyük katkılar sunacağına inandığını kaydeden Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, projenin sektörün ulusal ve uluslararası alanda tanıtımına da pozitif katkı sağlamasının beklendiğini söyledi. Akbaş; “Projenin ayrıca sektörde ihracata henüz başlamamış işletmelere vizyon kazandırma çalışmaları nedeniyle katkı sağlaması bekleniyor. Sinop’ta ağaç ürünleri sektörüne yönelik KUZKA tarafından hazırlanan proje kapsamında işletmeler, ağaç ürünleri imalatındaki yurtiçi ve yurtdışı trendlerini yerinde görme, bu alanda network geliştirerek yeni pazarlara erişebilme ve dış ticarete yönelik sağlanacak imkânlardan faydalanabilecekler” diye konuştu.

İŞLETMELERE YÜZDE 75 HİBE DESTEĞİ SAĞLANACAK
Onaylanan bu proje ile toplamda 400 bin dolar yani yaklaşık 2,3 milyon TL’ye kadar proje faaliyetlerinin yürütülebileceğini kaydeden Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, Ticaret Bakanlığının bu çalışmalarda yüzde 75’inin hibe olarak geri ödediğini söyledi. Akbaş; “Proje, yer alan işletmelerin yurtdışı teknik ziyaretleri gerçekleştirmeleri, dış ticaret öncesi ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla fizibilite analizlerinin hazırlanması, dış ticaret odaklı eğitim ve seminerlere katılmaları ve dış ticarette hedef ülkelerde alıcı bulmalarını hedeflemektedir. Bu kapsamda tüm çalışmalarda yüzde 75 finansman Ticaret Bakanlığı’ndan, yüzde 25 finansman ise projede yer alan firmalar tarafından sağlanacaktır. 

Projenin 3 yıl uygulama süresi olacaktır. Ankara’da Ticaret Bakanlığı ile gerçekleştirilecek bir bilgilendirme ziyareti ile çalışmalara başlanacak olup, ilk aşamada firmaların ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla ihtiyaç analizi hazırlanacaktır. İhtiyaç analizi çalışmasının Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması ile birlikte projede yer alan işletmeler ile yurtdışı faaliyetleri hız kazanacaktır. 

Sinop TSO, Boyabat TSO ve KUZKA işbirliğinde yürütülen bu Ur-Ge projesinin Sinop ilinde bu alanda ilk kez yürütülen bir proje olma özelliğinden ötürü önemlidir, bu alanda diğer sektörlerdeki projelerin de hazırlanarak uygulanması hedeflenmektedir” dedi. 

BU PROJE HEM FİRMALARIMIZ HEM DE İLİMİZ EKONOMİSİ AÇISINDAN OLDUKÇA ÖNEMLİ
Hayata geçirilen projenin hem firmalar hem de Sinop ekonomisi için oldukça önemli olduğunun altını çizen KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, bundan sonraki süreçte de ajans olarak ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi. Genç; “Bu proje kapsamında sayın başkanımızın da dediği gibi öncelikle bir ihtiyaç analizi yapılacak. Projeye dahil olan 7 firmamızın mevcut durumları analiz edilerek, ihracat kapasitelerinin geliştirilmesi ve ihracat yapabilmeleri noktasında gerekli adımlar tespit edilecek. Yapılan analizler neticesinde bu bütçeyi nasıl kullanacağımız daha detaylı bir şekilde ortaya çıkmış olacak. Biz bu çalışmaları yılsonuna kadar tamamlayarak Ticaret Bakanlığına onaya sunmayı planlıyoruz. Ticaret bakanlığı da bunu 2020 yılı Ocak ayında onaylarsa 3 yıllık sürede yani 2023 Ocak ayına kadar bu planlanan faaliyetleri gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Bu projenin hem firmalarımız hem de ilimiz ekonomisi açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz de bundan sonraki süreçte ajans olarak elimizden gelen katkıyı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

TURİZM SEKTÖRÜ İLE İLGİLİ DE GİRİŞİMDE BULUNMAYI PLANLIYORUZ
Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi projesinin daha çok imalat sektöründeki firmalara yönelik bir program olduğunu belirten KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, bunun diğer bir ayağı olan hizmet sektöründe rekabetçiliğin geliştirilmesi alanında da projeler geliştirmeyi planladıklarını söyledi.

Genç; “Bunun hizmet sektöründe rekabetçiliğin geliştirilmesi  (HİSER) adı altında hizmet sektörünü kapsayan bir programı daha var. Biz, önümüzdeki süreçte, özellikle turizm sektöründeki firmalarımızın da mevcut bir projesinin geliştirilerek HİSER programı kapsamında bir proje başvurusu yapılmasını gerekli görüyoruz. Bununla ilgili çalışmalara da yakın bir zamanda başlamayı planlıyoruz” dedi. 

Toplantıya katılan ağaç sektörü temsilcileri de bu önemli projeyi kendileri ile buluşturan Sinop TSO, Boyabat TSO ve KUZKA yetkililerine teşekkür etti. 

Editör: Vitrin Haber