Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Sinop Yatırım Destek Ofisi ve Sinop Ticaret Sanayi Odasının hazırladığı, Sinop İli Sanayi ve Ekonomi Analizi çalışmalarının güncellenmesi kapsamında, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası – KUZKA işbirliğinde, Eylül ve Ekim ayları içerisinde “Sektör Toplantıları” gerçekleştirilecek. 

Her bir sektörün ayrı ayrı değerlendirileceği toplantılarda sektör sorunları, sektör temsilcilerinin yatırım, üretim, istihdam ve diğer ilgili alanlarda kamu kurumlarından beklentileri ile işbirliği tekliflerinin tartışılması amaçlanıyor. 
Sektör toplantıları sonrasında hazırlanacak analiz ile sektörlerdeki spesifik sorunların tespiti ve ilgili makamlarca çözüm önerilerinin üretilebilmesi için öneri tekliflerinin hazırlanması planlanıyor.

BU TÜR BİR TOPLANTI İLK KEZ DÜZENLENECEK
12 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek program öncesi Sinop Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda basın mensupları ile bir araya gelen TSO ve KUZKA Yöneticileri program hakkında bilgiler verdi. 

Bilgilendirme toplantısında konuşan Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, bu tür geniş katılımlı bir toplantının ilk kez düzenleneceğini belirtti. Akbaş; “Sinop Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm sektörlere yönelik geniş katılımlı bir toplantı ilk kez planlanmaktadır. Sektörlere yönelik çalışmaların ilerleyen süreçte de güçlendirilerek devam etmesi hedeflenmektedir. 
Sektör toplantıları genel takvimi toplamda 1 ay sürmesi beklenmektedir. Toplantılarda Ticaret ve Sanayi Odası’nın yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunması ve toplantılarda aktif bir şekilde sektör temsilcileri ile istişarelerde bulunması hedeflenmektedir” dedi.

9 ANA ALANDA ÇALIŞMA YAPILACAK
Sektör toplantıları ile finans, imalat, inşaat, ticaret, konaklama, tarım, mesleki faaliyetler, ulaştırma ve diğer olmak üzere toplam 9 ana alanda çalışma planlandığını belirten Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, her bir sektör toplantısının saat 14.00’te başlaması ve toplantıların yaklaşık 1,5 saatlik bir süre içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Akbaş; “Sektör toplantıları ile finans, imalat, inşaat, ticaret, konaklama, tarım, mesleki faaliyetler, ulaştırma ve diğer olmak üzere toplam 9 ana alanda çalışma planlanmaktadır.
Sektörler belirlenirken Sinop Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı işletmelerin sayısı, istihdam sayıları ve sektörün dış ticaretteki önemi gibi kıstaslar incelenmiştir. 
Toplantılarda sektörlerdeki sorunlar, sektör temsilcilerinin yatırım, üretim, istihdam ve diğer ilgili alanlarda kamu kurumlarından beklentileri ile işbirliği tekliflerinin tartışılması amaçlanmaktadır. 

Her bir sektör toplantısı öncesinde ilgili sektördeki işletmeler telefon yolu ile aranarak toplantıya davet edilecektir. Ayrıca Sinop Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kısa mesaj sistemi ile toplantılar duyurulmaktadır. 

Her bir sektör toplantısının saat 14.00’te başlaması ve toplantıların yaklaşık 1,5 saatlik bir süre içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir. Toplantıların süresi elbette sektör temsilcilerinin taleplerini belirtmelerindeki yoğunluğa göre değişiklik gösterebilecektir ancak kısa süreli bu toplantılar ile hem işletme sahiplerinin üretimlerinden kopmaması hem de toplantıların verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacaktır. 

Sinop Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek toplantılarda sektör temsilcilerinin rahat bir şekilde hem Oda’ya hem de Kalkınma Ajansı’na görüşlerini ifade etmesi toplantılarının hedeflerine ulaşabilmesi açısından önem arz edecektir. 

Finans sektörü ile başlayacak sektör toplantılarında ilk toplantı olan bu sektöre diğer ilgili tüm işletme sahiplerinin de katılımı finansmana erişim ve yeni fon mekanizmaları önerilerinin verimli bir şekilde tartışılmasına olanak sağlayacaktır. Bu yüzden ilk toplantı olan finans sektörü toplantısına üretici ve hizmet sektöründeki tüm işletmeler davetlidir. 
Sinop Ticaret ve Sanayi Odası olarak daha fazla sahada olan, sektörlere daha yakın hareket edebilen ve işletmelerin sorunlarını yerinde ve güncel olarak dinleyebilen bir yapı oluşturma hedefi bulunmaktadır. Bu hedefin gerçekleştirilebilmesi amacıyla sektör toplantılarında işletme sahiplerinin ve genel müdürlerinin katılımı oldukça önemli olacaktır” diye konuştu.

SEKTÖR TOPLANTILAR I İLE SEKTÖRLERDEKİ SORUNLARIN TESPİTİ VE ÇÖZÜM YOLLARININ BULUNMASI AMAÇLANIYOR
Bilgilendirme toplantısında daha sonra söz alan KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, toplantının sektörlerin karşı karşıya kaldıkları sorunların tespiti ve çözümü noktasında büyük önem taşıdığını söyledi. Genç; “Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı olarak Sinop ilinde her yıl düzenli olarak “Sinop İli Sanayi ve Ekonomi Analizi” hazırlanmaktadır. 2017 yılında sanayi sicil belgeli firmaların verilerinin 2018 Nisan’dan sonra paylaşılması ile birlikte çalışmaların yılsonunda tamamlanması planlanmaktadır.  

Sektör toplantıları genel takvimi toplamda 1 ay sürmesi beklenmektedir. Toplantılar sırasında alınan tüm notların da değerlendirileceği ve yol haritasının oluşturulacağı bir iç toplantı ile Ajans-Sinop Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.  

Toplantılarda sektörlerdeki sorunlar, sektör temsilcilerinin yatırım, üretim, istihdam ve diğer ilgili alanlarda kamu kurumlarından beklentileri ile işbirliği tekliflerinin tartışılması amaçlanmaktadır. 

Sektör toplantıları sonrasında hazırlanacak analiz ile sektörlerdeki spesifik sorunların tespiti ve ilgili makamlarca çözüm önerilerinin üretilebilmesi için öneri tekliflerinin hazırlanması planlanmaktadır.

Toplantılarda Ajans tarafından hazırlanmış olan kısa bir anket de uygulanacaktır. Bu anket ile de işletmelerin toplantı sırasında belirtmediği ve talep ettiği diğer hususları da not alma şansı oluşacaktır” dedi. 

KUZKA İŞLETMELERE NOKTA ATIŞI EĞİTİMLER VERİYOR
KUZKA tarafından belli dönemlerde işletmelere nokta atışı eğitimler verildiğini hatırlatan KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, özellikle 2017 sonunda sunulan dış ticaret eğitimi ile birlikte Sinop’ta eğitimi alan işletmelerin ihracata başladığını ifade etti. Genç; “Kalkınma Ajansı olarak Sinoplu işletmelere farklı dönemlerde nokta atışı eğitimler verilmektedir. Özellikle 2017 sonunda sunulan dış ticaret eğitimi ile birlikte Sinop’ta eğitimi alan işletmelerin ihracata başladığı görülmüştür. Eğitimlerin yanı sıra fizibilite ve pazar analizi çalışmalarına da imkan sağlayabilmek amacıyla sektör toplantılarında işletmelerin spesifik taleplerini belirtmeleri ve hazırlıklı gelmeleri önemli olacaktır. 

Sektör toplantılarında gündem belirleyebilmek amacıyla 10 adet temel soru üzerinden hareket edilmesi planlanmaktadır. Tedarik, satış ve pazarlama süreçleri, finansman imkanları, kamu-sanayi işbirlikleri, yatırım planları, rekabetçilik gibi kavramların toplantı sırasında tüm paydaşlar ile tartışılması planlanmaktadır. 

Sektör toplantılarında katılımın üst düzeyde olması sorunların daha etkin bir şekilde tartışılması ve çözüm önerilerinin üretilebilmesi açısından önemlidir. Bu sebeple işletme sahiplerini ve genel müdürlerinin sektör toplantılarında hazır bulunmaları büyük önem taşımaktadır. 

Toplantılar Sinop Ticaret ve Sanayi Odası ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ortaklığında gerçekleştirilmesinin yanı sıra, toplantılarda KOSGEB, İŞKUR ve SGK il temsilcilerinin katılım sağlaması da beklenmektedir.   

Sektör toplantılarındaki verimliliğin de değerlendirilmesi ile birlikte benzer çalışmaların ilerleyen yıllarda da devam etmesi hedeflenmektedir” diye konuştu.

Toplantıya; Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Serkan Genç, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Sinop Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berkol Alevli, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Birol Özkara katıldı.
Editör: Vitrin Haber