Bahçeşehir Üniversitesi Araştırma Merkezi’nin (BETAM) araştırmasına göre, asgari ücret artışının ortalama ücretleri güçlü şekilde artıracağı bölgeler sıralamasında “Sinop-Kastamonu-Çankırı” başı çekiyor.

İlimiz ve iki komşumuzda bin 150 lira olan ortalama ücret, asgari ücret artışı ile birlikte yüzde 23.4’lük artışla bin 419 liraya yükseldi.
Sinop-Kastamonu-Çankırı illeri 26 bölge içinde en düşük ücret ödeyen birinci bölge durumundayken, asgari ücret artışının ardından Manisa bölgesinin ardında kalarak ikinci sıraya yerleşti.

Ortalama ücretteki artışın ve işyerlerine getirmesi beklenen yükün bölge ekonomisine yansımaları önümüzdeki günlerde net olarak ortaya çıkmaya başlayacak.
Bahçeşehir Üniversitesi Araştırma Merkezi (BETAM), bölgesel işgücü piyasalarına bakıldığında ücret şokunun ortalama ücretleri kimi bölgelerde (yüksek ücretli bölgeler) sınırlı kimi bölgelerde ise güçlü şekilde artıracağını bekliyor.

Araştırmada asgari ücretin 1300 TL’ye çıkmasıyla birlikte İstanbul ve Ankara dışındaki tüm bölgelerde ortanca ücretin 1300 TL’ye çıkmasının olası olduğu vurgulandı. Diğer bir deyişle, hem ücretlerde azımsanamayacak büyüklükte bir artış olması bekleniyor hem de bu artış özel sektörde tam zamanlı, kayıtlı ve ücretli çalışanların yarısından fazlasını etkileyeceği ifade ediliyor.

Editör: Vitrin Haber