Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop ve Akkuyu nükleer santrallerinin inşaat ve işletmeye geçiş aşamalarında toplam 16 milyar dolarlık yerli yatırım yapılacağını kaydetti.

Bakan Taner Yıldız, nükleer yatırımın gerçekleşeceği üç ana kategorisini ise inşaat, makine ve ekipman ile elektrik aksaamının oluşturduğunu belirtti. ettik’

Yerli yatırım için planlanan rakamın önemli kısmının inşaat faaliyetlerinin oluşturacağını dile getiren Taner Yıldız, söz konusu yatırımların yerli firmalarca yapılması için mevcut envanter çalışmasını tamamladıklarını söyledi. Yıldız: "Türkiye'de 460 firmamızın bu alanda faaliyet gösterebileceğini tespit ettik. Bakanlık olarak, nükleer standartlara uygun ekipman üretimi için firmalarla işbirliği projeleri gerçekleştireceğiz. İki nükleer santral devreye girdiğinde 80 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Bu durumda doğal gaz ithalatımız yıllık 7.2 milyar dolar azalacak” diye konuştu. 

Bu arada, Türkiye’de bazı firmaların bazıların, yurt dışındaki nükleer santral projelerinin ekipman ihalelerine de katıldığı bildirildi. Yerli üretim nükleer ekipmanlar arasında vana ve pompa, deşarj sistemleri, metal işleme, talaşlı imalat ve basınçlı kaplar bulunuyor.

Sinop'ta inşaat aşamasında 10 bin kişi çalışacak

Nükleer ekipman tedarikçiliğine yönelik anket uygulaması ise, http://www.nukleer.gov.tr adresinde sürüyor. Sinop ve Akkuyu nükleer güç santrallerinin inşaat aşamalarında toplam 20 bin kişinin görev alacağını kaydeden yetkililer, bunun en az yüzde 80’inin Türk vatandaşı olacağını belirtiyor. Santrallerin işletmeye alınmasından sonra ise her bir santral için 3 bin 500 kişi olmak üzere 7 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

Editör: Vitrin Haber