KOSGEB tarafından hazırlanan “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” ile; imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ve Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’ler ve yenilikçi genç işletmelere faizsiz ve teminatsız geri ödemeli işletme sermayesi desteği sağlanacak.   

KOSGEB Sinop İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada destek programının detayları hakkında bilgiler verildi. Destek programının 1.Bileşen ve 2.Bileşen olmak üzere farklı iki bileşenden oluştuğunun aktarıldığı açıklamada şu bilgilere yer verildi; “Birinci bileşene aşağıda belirtilen şartların tümünü karşılayan MKİ’ler başvurabilir: 2019 yılında asgari gelir hacmine ulaşmış olma kriteri: Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarına göre 2019 yılında asgari 75 bin TL net satış hasılatı olan MKİ’ler başvurabilir. Bilanço usulü defter tutmayan işletmelerde net satış hasılatı, dönem içinde elde edilen hasılat ve diğer gelirlerin toplanması ile bulunur.

Kuruluş tarihi kriteri: 2019 yılı ve öncesinde kurulan MKİ’ler başvurabilir.

İkinci bileşene 2017 ve sonrasında kurulmuş olup desteğe başvuru tarihi itibariyle aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan yenilikçi genç MKİ’ler başvurabilir: Merkez ya da şube adresi itibariyle TEKMER veya TGB’de faaliyet gösteren MKİ’ler. 
Kamu kaynaklarıyla desteklenen Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi başarı ile tamamlanmış veya projesinin süresi devam etmekte olan MKİ’ler.
2017 ve sonrasında patent belgesi almış olan MKİ’ler.

2017 ve sonrasında Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi (TÜR deneyim belgesi) almış olan MKİ’ler.

BAŞVURU DÖNEMİ İLANINDAN ÖNCEKİ 12 AYLIK ORTALAMA İSTİHDAMIN KORUNMASI GEREKİYOR
KOSGEB’in desteğinden faydalanmak için başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması gerektiğinin altı çizilen açıklamada bu şartı taşıyan ve en az bir yeni personel istihdam ederek 12 ay çalıştırmayı taahhüt eden işletmelere, her yeni personel için 100 bin TL’lik geri ödemeli destek sağlanacağı bildirildi. Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi; “Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması şartı ile; yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecektir. İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir.  Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.  

İstihdam edilecek personelin destek kapsamında değerlendirilebilmesi için şu koşulları sağlaması gerekmektedir; Üniversite (2 yıllık ve üstü) veya mesleki ve/veya teknik lisesi mezunu olma, başvurunun ilan edildiği aydan önceki ayda (bu başvuru dönemi için 2021 Aralık'ta) işletmede çalışmamış olma, başvurunun ilan edildiği aydan itibaren geriye doğru son 3 yıl içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmama, doğum tarihi 1981 ve sonrası olma, yabancı uyruklu olmama.
Destekten yararlanabilecek MKİ’lerin sektör listesi www.kosgeb.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır. Uygunluk kriterlerini karşılayan MKİ’ler, KOSGEB’in web tabanlı destek uygulama ara yüzü olan KBS (E-devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, MERSİS – ESBİS ve diğer bazı veri tabanlarıyla bağlantılı olan KOBİ Bilgi Sistemi) üzerinden başvuru yapabilecektir.

Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır. Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduğu ve yeni personelin istihdam edildiği kontrol edilecektir. 6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir.
Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile; MKİ’ler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecektir.

Program başvuruları 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecektir. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022’dir.
Detaylı bilgiye www.kosgeb.gov.tr sitesinden ulaşılabilmektedir. a
 

Editör: Vitrin Haber