Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı Tarımsal İstatistik raporunu açıkladı. Açıklanan raporda Sinop’ta kivi üretiminde ağaç başına ortalama verimin son iki yılda azalarak 6 Kg’a düştüğü belirtildi. Elde edilen son verilere göre kivi üretiminde bir önceki yıl 22. sırada olan Sinop bu yıl 23. sıraya geriledi.

TÜİK Başkanlığınca açıklanan “Tarımsal İstatistikler” ışığında Kastamonu Bölge Müdürlüğü tarafından “Sinop’ta Kivi Üretimi” hakkında bir rapor yayımlandı. Hazırlanan rapor ile ilgili bilgi veren TÜİK Kastamonu Bölge Müdür Vekili Sevgi Altınbaş, Ekonomik değeri yüksek meyvelerden olan kivinin Sinop ilinde denize yakın ilçelerde tarımı yapılmaya başlandığından buyana gerek dikildiği alan, gerekse üretim miktarında ılımlı bir artış olduğunu belirtti. Yıllar itibarı ile ekili alan, üretim, ağaç başına ortalama verim, meyve veren ağaç sayısı ve toplam ağaç sayısı incelendiğinde; 2013 yılında 2009 yılına göre, Sinop’ta kivi tarımı yapılan alanın yüzde 2; alanda yapılan üretimin yüzde 14 ve toplam ağaç sayısının yüzde 46 arttığına dikkat çeken Altınbaş; Meyve veren yaştaki ağaç sayısının yüzde 291 gibi yüksek bir oranda artış gösterirken üretimin aynı oranda artmamasının ağaç başına ortalama verimin yüzde 70 oranında düşmesine yol açtığını ve meyve vermeyen yaşta ağaç sayısında ise 2009 yılına göre yüzde 15 azalma olduğunu söyledi.

Sinop’ta kivi üretim miktarının 2009 yılında 14 ton iken 2011 yılında yüzde 14’ten fazla artarak 17 tona çıktığının altını çizen TÜİK Kastamonu Bölge Müdür Vekili Sevgi Altınbaş; “2012 yılında 11 tona düşen üretim bu yıldan itibaren yükselişe geçip 2013 yılında 16 tona ulaşmıştır. Yıllar itibarı ile üretim ve dikim alanında yatay bir seyir gözlenirken, ağaç başına verim için dalgalı bir hareketten söz edilebilir. 2009 yılında ağaç başına 20 kg olan ve 2011 yılına kadar devamlı artan ortalama verim, 2013 yılında 6 kg olmuştur. Meyve veren ağaç sayısı 2013 yılında 2 735 adet ile en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Buna paralel toplam ağaç sayısındaki en yüksek nokta 2013 yılında görülmüştür” dedi.

Sinop Kivi Üretiminde 23. Sırada

 Açıklamasında Türkiye’de 25 ilde kivi üretimi yapıldığını söyleyen Altnbaş; “Üretim miktarı açısından ilk üç sırayı Yalova, Rize ve Ordu illeri almaktadır. 2009 yılında Türkiye genelinde üretilen toplam 23 bin 689 ton kivinin yüzde 0,06’sı Sinop ilinde üretilmekteyken ildeki verimde gözlenen düşüşe paralel olarak Sinop 2013 yılında Türkiye toplam üretiminin yüzde 0,04’ünü üretir hale gelmiştir. 2009 yılı üretim verilerine göre Sinop, kivi üretiminin yapıldığı iller içerisinde 22. sırada iken 2013 yılında 23. Sıraya gerilemiştir” diye konuştu.

En Yüksek Kivi Üretimi Gerze İlçesinde

İlçelerde 2013 yılındaki üretime dair bilgilerde veren TÜİK Kastamonu Bölge Müdür Vekili Sevgi Altınbaş; “Oluşturulan veriler incelendiğinde en fazla kivi dikili alanın Gerze’de olduğu, buna paralel olarak en fazla üretimin de 5 ton ile aynı ilçede gerçekleştiği görülmektedir. 2013 yılı verilerine göre ağaç başına ortalama verimde Türkeli 27 kg ile ilk sırada yer alırken Gerze’de bu rakam ağaç başına 3 kg’a kadar düşmektedir. Kivi tarımının yaygınlaşması sonucunda, verim ve arazi şartları göz önünde bulundurularak kivi tarımı potansiyeli olan ilçelerde yeni ağaç dikimi hızlanmıştır. Dikmen’de 2007 yılında 5 dekarlık araziye dikilmiş olan 300 ağaç ile kivi tarımına başlanmış olup bu ağaçlardan 2013 yılı itibariyle ürün alınmamıştır. Meyve vermeyen yaşta ağaç sayısının en fazla olduğu ilk üç ilçe olan Merkez, Gerze ve Türkeli’de önümüzdeki yıllarda meyve veren yaşta ağaç sayısının artması ile üretimin çoğalması beklenmektedir” dedi.




Editör: Vitrin Haber