Kar yağışlarının artması nedeniyle özellikle kırsalda meydana gelebilecek elektrik kesintileri için Çalık YEDAŞ ekipleri adeta teyakkuza geçti. Kırsalda amansız mücadeleyi sürdüren Çalık YEDAŞ arıza ekipleri, köy yollarının yüzde 80'nin kapanmasına rağmen koordineli olarak her arıza ihbarına koştu.

Sinop, Samsun, Ordu, Amasya ve Çorum kırsalında yaşanan yoğun kar yağışı en çok iç bölgeleri etkiledi. Yüksek dağ köylerinde enerji nakil hatlarının sıfırın altındaki soğuk nedeniyle zarar görmesi üzerine zaman zaman yaşanan elektrik kesintilerini gidermek için her il ve ilçede özel ekipler oluşturan Çalık YEDAŞ, İl Özel İdare ekiplerinin yollarını açtığı köy yollarına motorize ekipleriyle eş zamanlı olarak ulaştı. Yolu kapalı olan köylere ise kızaklar ve yürüyerek ulaşarak elektriği ulaştırmayı başardı.

Ordu ve Çorum'da kar yağışının en çok yoğun olduğu ilk 7 Ocak'ta yüzlerce ihbarın gelmesi üzerine, kar yağışıyla, Çalık YEDAŞ ekiplerinin verdiği çaba yoğun bir mücadeleye sahne olurken, 'acil durum ekipleri', Valilikler başkanlığında kurulan kriz masasının talimatlarıyla eş zamanlı olarak 'harekete geçti'. 'Dağ köylerine' giden enerji hatlarında don ve elektrik kablolarının gerilerek kopabilme ihtimali üzerine taşeron firmaların arıza ekiplerini de devreye soktu. Her ilin İl Özel İdare ekipleri ve ilçelere bağlı Köylere Hizmet Götürme Birliği ile koordineli olarak çalışmalarını sürdüren Çalık YEDAŞ ekipleri, en uç noktalara ulaşmayı başararak, kırsaldaki çetin doğa koşullarını adeta aştı. Kızak ve yürüme giden ekipler, ilk 24 saat içinde köylere elektriği ulaştırdı.

Araç Gitmese De Ekipler Yürüyor

Çalık YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, "Tüm illerde valilik koordinasyon merkeziyle bağlantılı olarak faaliyetimizi sürdürüyoruz. Ama bununla da kalmayıp, gerektiğinde ekiplerimiz kızak ve taşeron firmaların kendi imkânlarıyla kapalı köy yolu olsa dahi, gerektiğinde yürüyerek, elektriği köylere götürmeyi başardı. Onlarca aracımız, il ve ilçelerde, köylerdeki arızalara koşmaktadır. Coğrafya olarak zor bölgelerde 7/24 esasına uygun olarak arıza ekiplerimiz canla, başla görevlerini sürdürüyor" dedi.

Türkoğlu şöyle devam etti: "Geçmiş yıllarda özellikle köylere giden enerji iletim hatlarında iyileştirme yapılmamış. Son olarak bakım yapılmasının üzerinden 25 yılı aşkın süre geçmiş. O nedenle yatırımlarımızı kentlerde olduğu kadar kırsalda da ağırlıklı olarak sürdürüyoruz. Ama açıktaki hatların, her türlü doğa koşullarına açık ve korunmasız ve eski olduğunu da unutmamalıyız. Şu ana kadar yüzde 80 yolların kapanmasına rağmen ilk günden itibaren sadece bazı çok uç noktalarda kesinti yaşandı ancak derhal müdahale edildi. Halen de çetin mücadelemiz sürüyor."

Kaynak: İHA
Editör: Vitrin Haber