KESK Sinop Şubeler Platformu üyeleri, yaptıkları basın açıklaması ile kamu emekçilerinin maaşlarına ek zam taleplerini dile getirdi. Sendika binası önünde yapılan basın açıklamasında konuşan KESK Dönem Sözcüsü Ayhan Çalık, kamu emekçilerinin insanca yaşamaya yetecek maaş için ek zam istediklerini söyledi. Yıllardır yaşanan her krizde en çok etkilenen kesimin kamu emekçileri olduğunu söyleyen KESK Dönem Sözcüsü Ayhan Çalık, ekonomik geçim sıkıntısı ile boğuşan emekçinin hak ettiği zammı almasını istediklerini ifade etti. Çalık; “Yıllardır yaşanan her krizin faturası biz emekçilere çıkarıldı. Her gün gözümüzü iğneden ipliğe gelen zamlarla açıyor, derinleşen kriz ve pandemi nedeniyle nefes almanın bile zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Ülkeyi yönetenler, emekçilerin yaşadığı dertleri, sıkıntıları çözmek yerine, attığı her adımda sorunlar yumağını büyütüyor.

Büyümede rekor kırdık dediler, Dünya bizi kıskanıyor dediler, ama büyüyen Türkiye'den bizim payımıza hep sahte enflasyon rakamlarına göre belirlenen maaş zamları, daha adaletsiz hale getirilen vergiler, gittikçe güvencesiz hale getirilen bir çalışma yaşamı düştü” dedi. 

PANDEMİ İLE BİRLEŞEN EKONOMİK KRİZİN ENKAZI YİNE BİZİM OMUZLARIMIZA YIKILMAK İSTENİYOR
Tüm dünyayı saran koronavirüs salgını nedeniyle ülkemizde yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen kesimin yine emekçiler olduğunun altını çizen KESK Dönem Sözcüsü Ayhan Çalık, bu krizin enkazının da yine emekçinin omuzlarına yüklenmek istediğini söyledi. Çalık; “Tüm bunlar yetmezmiş gibi şimdi de pandemi ile birleşen ekonomik krizin enkazı yine bizim omuzlarımıza yıkılmak isteniyor. Pandemiye ayrılan kaynaklar nedeniyle işçilere, emekçilere, esnafa, çiftçiye verecek bir şey kalmadığını söylüyorlar. Ama her zaman olduğu gibi kaynaklar yine sermayeye, patronlara, müteahhitlere aktarılmaya devam ediyor. Pandemiden en çok etkilenen dar gelirlilerin, ücretsiz izne çıkarılanlar, kısa çalışma ödeneğine mahkum bırakılan işçilerin, kepenk kapatmak zorunda kalan küçük esnafın sınırlı bir kısmına, onlarca şarta bağlanarak, gıdım gıdım verilen 6.4 milyar çok görülüyor.
Pandemide gece gündüz demeden canı pahasına çalışan, Covit¬19'a yakalanan sağlık emekçilerinin meslek hastalığı haklarından yararlanması bile 'Yük' olarak görülüyor. 'İlliyet bağı isteriz, hastalığa yakalanman yaptığın işten kaynaklı olduğunu ıspatla' deniliyor” diye konuştu.

İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK BİR MAAŞ HEPİMİZİN HAKKIDIR
İnsanca yaşamaya yetecek bir maaşın herkesin hakkı olduğunu ifade eden KESK Dönem Sözcüsü Ayhan Çalık, emekçilerin yaşam standartlarının normale dönmesi için gerekli olan taleplerinin yerine getirilmesini istediklerini belirtti. Çalık; “Maaşlarımızın 2021 yılının başından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen 1000 TL arttırılmasını istiyoruz. Evrensel hak ve özgürlüklerle uyumlu, gerçek bir pazarlık sistemine geçilmesini, gerçek toplu pazarlık masasının bir an önce kurulmasını, en düşük kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını, vergi adaletsizliğine son verilmesini, bunun için kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını, birinci vergi diliminin yüzde 15 ten °AA O a düşürülerek kesintinin birinci vergi diliminde sabitlenmesini istiyoruz” dedi. 
Yapılan açıklamanın ardından KESK Sinop Şubeler Platformuna bağlı sendika üyeleri memur maaşlarındaki adaletsizliği protesto etmek amacıyla bordrolarını yaktı.


 

Editör: Vitrin Haber