Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezlerinden Sinop'un Erfelek ilçesinde kestanenin kilogram fiyatının 15 liraya kadar yükselmesi, üreticiyi memnun etti.

Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, yaptığı açıklamada, kestane fiyatlarının son bir hafta içerisinde yükselişe geçtiğini söyledi. 

Yükselişin kendileri açısından sürpriz olmadığını, fiyatların bir süre bu seviyelerde seyretmesini beklediklerini anlatan Koca, şöyle konuştu:

"Üreticilerimiz elindeki kaliteli ürünleri pazara indirmeye yeni başladı. Dolayısıyla sezon başına göre daha kaliteli ürünün pazara inmesi ve beraberinde gelen talepler, fiyatların yükselmesini sağladı. İlçemizden İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere ülkenin farklı noktalarına kestane gönderiliyor. Talebin bu kadar yoğun olması fiyatlara olumlu etki yaptı. Bunun yanında üreticimiz ürününe güvendiği için ucuza satmamakta direniyor. Böyle olunca fiyat yükselişe geçti. Henüz havalar tam anlamıyla soğumamışken fiyatın 15 liraya yükselmesi, gerçekten üretici adına çok olumlu bir gelişme." 

İlçede kestane ticareti yapan Mehmet Özcan ise kestanede yaşanan rekolte düşüklüğünün işlerine olumsuz yansıdığını belirtti.

Geçmiş yıllarda haftada 200 ton kestane alımı yaptıklarına dikkati çeken Özcan, "Şimdi ise sezonda 200 tonu zor buluyoruz. Ağaçların kurumasıyla rekolte yıllar geçtikçe düştü. Öyle ki daha önce buradan Türkiye'nin her yerine kestane gönderirdik. Şu an ürün az olduğu için her yere gönderemiyoruz. Aydın yöresinde son yıllarda ürün bazında artış var. İnsanlar oraya yönelmeye başladı." diye konuştu.


 
Editör: Vitrin Haber