Sinop'ta yaklaşık 16 yıl önce memurluğu bırakarak simitçiliğe başlayan Ramazan Sönmez, ürettiği simit ve unlu mamullerle Sinop'ta öncelikli tercih edilen firmalar arasına girdi. Ramazan Sönmez'in simitlerinin ünü kısa sürede yurt dışına, hatta Uzak Doğuya kadar uzandı. 

2001 yılında aldığı düşük ücretin hayat standartlarının altında kalması nedeniyle 10 yıllık memurken görevini bırakarak, tercihini ticaretten yana kullanan Ramazan Sönmez, aile fertlerinin de desteği ile Sinop'ta başladığı simitçilik mesleğinde azmi ve kararlılığı sayesinde kısa sürede yol aldı. 

Memurluğu bırakması ardından azmederek ve kimi zaman ürettiği simitleri köşe bucak satarak işlerini büyüten Sinoplu simitçi Ramazan Sönmez, başta 'Sinop nokulu' ve 'katlama' olmak üzere birçok unlu mamulü de üretmeye başladı. Kısa sürede kinci şubesini de açan Ramazan Sönmez'in gevrek simitleri Sinop'ta ki çay bahçelerinde de vatandaşların olmazsa olmazı oldu. Birçok okulda da simitler satılmaya başladı. 

Tabi Ramazan ustanın ürettiği simitlerin ünü sadece Sinop ile sınırlı kalmadı. Almanya, Hollanda, Amerika, Kuzey Irak başta olmak üzere, hatta Japonya'ya kadar simit gönderdi. Simitleri kargoyla istenilen ülkelere gönderdiğini belirten Ramazan Sönmez, yurt içinde de yurdun dört bir tarafına sipariş üzerine simit gönderdiğini söylüyor. Sinop'a nükleer santral yapacak olan Japon firma yetkilileri de, Ramazan ustanın simitlerine hayran kalmış. Üçüncü şubesini önümüzde ki yaz sezonu başında açmaya hazırlanan ve işçi sayısını mevsimlik olarak arttıran Ramazan Sönmez çok sayıda Sinoplu gence istihdam sağlıyor. 

Serhat Özşahin

Editör: Vitrin Haber