Sinop'ta teşvik nedeniyle yeni tekstil fabrikaları kurulurken, fabrikaların en büyük sıkıntısının kalifiye eleman olduğu bildirildi. 
     
Sinop Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hayati Yaşar, yaptığı açıklamada, teşvik kapsamında yer alan Sinop'un yatırımcılara cazip imkanlar sunduğunu ve son dönemde özellikle tekstil firmalarının yatırım için Sinop'u tercih ettiklerini söyledi. 
     
Tekstil firmalarının yaşadıkları en büyük sorunun ise kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu belirten Yaşar, firmaların kendi bünyelerinde yetiştirdikleri elemanların ise daha iyi ücretlerle başka firmalara geçtiklerini belirtti. 
     
Yeni teşvik kararnamesi çıktıktan sonra organize sanayi bölgesinde yatırımların hızlandığını ifade eden Yaşar, şöyle devam etti: ''Burada 72 parselimiz var, 14 parsel üretim halinde, 29 firmaya da tahsis yapıldı. Bu yıl sonuna kadar arsaların tahsisinin yapılacağını umuyorum. Bakanlığımızın 30 milyon liralık bir yatırımı söz konusu. Türkiye'de ilk defa küçük sanayi sitesini 350 metrekare olarak prefabrik şeklinde inşa etmekteyiz. İlimizde 160 sanayi kuruluşu var. Çoğunluğunu tekstil firmaları oluşturuyor. Organize sanayiye yatırım için çok sayıda başvurular, arsa talep edenler ve yatırım yapmak isteyenler var. Sanayi bölgemizin bulunduğu alan inşaat şantiyesine dönerken yatırımlarla ilgili fizibilite çalışmalarımız da devam ediyor ve kısa sürede yatırımların tamamlanması durumunda 7 bin kişilik bir iş istihdamı öngörülüyor. Bu nedenle Sinop'ta artık işsiz kalmayacak.'' 
     
     -İşsizler, masa başı işte çalışmak istiyor- 
     
''Tekstil fabrikalarının en büyük sıkıntısı ise kalifiye eleman bulamamaları. Sinop'ta iş arayan çok ama tekstilde çalışacak kalifiye eleman yok'' diyen Yaşar, iş arayanların genellikle vasıfsız olduklarını ve masa başı işte çalışmak istediklerini ifade etti. 
     
Şirketlere yaptıkları ziyaretlerde firma sahiplerinin eleman sıkıntısını dile getirdiklerini anlatan Yaşar, şunları kaydetti: ''Konfeksiyon sektöründe en çok makineci, kalıpçı ve kesici, sanayi sektöründe ise metal, kaynakçı, elektrikçiye ihtiyaç var. İl ve ilçelerde konfeksiyonda çalışacak işçilere ihtiyaç var. İstanbul'dan Sinop'a gelen konfeksiyon firmaları İstanbul'da kalifiye işçisine 2 bin lira verirken, Sinop'ta asgari ücret veriyor. Bu nedenle konfeksiyon firmaları İstanbul'dan Sinop'a taşınmaya başladı. Sebebi ise işçinin orada pahalı çalışması. Gelen şirketler Sinop'un kalkınmada öncelikli il olması nedeniyle teşvikten, SGK'dan, sigortadan, organize sanayideki yer istimlakından büyük avantaj sağlayarak maliyetlerini azaltıyor. Bunun için Sinop yatırım açısından çok cazip durumda. Yeni teşvik kararnamesiyle ilimiz 5. bölgede yer almakta ancak yatırımcılarımız organize sanayiye yatırım yaptıkları takdirde 6. teşvik kararnamesinden yararlanacaklardır.'' 
     
     -''Üniversiteler, kız meslek liselerinin tekstilde ara elemanlar yetiştirmesi lazım''- 
     
Tekstil firması sahibi Selamettin Özdemir ise 15 yıldır tekstil işiyle uğraştığını belirterek, tekstilde 5-6 yıl öncesine kadar eleman sıkıntısı yaşamadıklarını ve işçi sayısını 500 kişiye kadar çıkarttıklarını söyledi. Bugün ise tekstilde çalışacak eleman bulmakta zorlandıklarını belirten Özdemir, ''Bırakın vasıflı gelen bir işçiyi bugün vasıfsız bir işçi dahi müracaat etmiyor, gelmiyor. Bu durum sadece bizim sıkıntımız değil, tüm sektörlerde aynı sıkıntılar devam ediyor. Dışardan Sinop'a yatırım içim gelen firmalar işçi bulanmıyor'' dedi. 

Bir başka tekstil firması sahibi Tayfun Ör ise 14 yıldır Sinop'ta tekstil konusunda üretim yaptıklarını aynı zamanda fabrikalarında 2 bine yakın kalifiye eleman yetiştirdiklerini anlattı. Son zamanlarda ise tekstilde eleman sıkıntısı yaşandığına işaret eden Ör, şunları söyledi: ''Tekstil üretiminin çok cazip olmamasından dolayı insanlar artık bu konuya çok fazla talep göstermiyor. Daha rahat iş kollarında daha yüksek ücretlerle çalışmak istedikleri için farklı yerlerde iş arıyorlar. Bundan dolayı tekstilde eleman sıkıntısı var. Daha kolay iş arayan ve emek vermeden çalışmak isteyen insanlar var. O insanlar da tekstil konusunda çalışma zamanının biraz daha fazla olması ve ücretin düşük olmasından dolayı sanıyorum ki çalışmak istemiyorlar. Sinop'ta asıl ara eleman konusunda sıkıntı var. Üniversiteler kız meslek liselerini tekstilde ara elemanlar yetiştirmesi lazım. Şu anda tekstil firmalarında daha çok eğitici, yönlendirici olarak çalışacak ara elemanlara ihtiyaç var''

Kenan Türkseven - AA



Editör: Vitrin Haber