Durağan ilçe sınırları içersinde vatandaşlar tarafından toplanarak satıya sonulan Höbelen Mantarı vatandaşın gelir kapısı oldu. Höbelen mantarı, yüksek fiyatıyla da adeta dudak uçurtuyor.

İlçenin ormanlık alanlarında bolca yetişen ‘’höbelen’’ mantarının yaş olanının kilosu 50TL’den kurutulmuşu ise 350 TL’den alıcı buluyor.  

İlçenin çarşı merkezinde köylülerden mantarları toptan alan Yaşar Oran: “Kuzu göbeği mantarı’’ olarak da bilinen Höbelen mantarının bu yıl Mart ayındaki yağışların ardından bol miktarda toplanmaya başlandı. pazarda yaşı kilosu pazarda 50 TL’ye kurutulmuşu 350 TL’ye alıcı buluyor. Kurutulmuş mantarın özel müşterileri var. Bunlar ilaç ve kozmetik sanayinde kullanıldığı için kilosu 800 TL’ye kadar çıkıyor.  Sezon olarak Mayıs ortalarına kadar toplanabilen höbelen mantarı bu yıl yağışlar nedeniyle erken pazara indi.  Vatandaşlar ise bu durumdan çok memnun oluyorlar. Haftalık Pazar harçlıklarını çıkartıyorlar.”dedi.

Oldukça lezzetli ve lüks lokantalarda tüketiliyor
Latince adı Morchella Esculenta olan, yöremizde ise Göbek ya da Kuzu Göbeği olarak adlandırılan bir mantar olan göbek, dünyada ilaç sanayinde ve restoranlarda yemeklik olarak kullanılıyor. Mantarlar, firmalarda boyutlarına göre tasnif edilip, sapın topraklı kısmı kesilip, daha sonra üçer kiloluk kasalar halinde paketlenip taze olarak Fransa, İsviçre, Almanya, İngiltere, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Avusturya, İspanya, Amerika, İsveç ve Norveç gibi ülkelere gönderiliyor. Talep fazlası ise dondurularak veya kurutularak daha sonra satılmak üzere depolanıyor. Dünyada İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinde yetişen Kuzu Göbeği hem çeşit hem de miktar olarak ülkemizde oldukça zengin durumda. İsviçre, Danimarka, İsveç ve Norveç’te Kuzu Göbeği ilaç sanayinde kullanılıyor, Paris’te ise zengin mutfaklarında özel menü olarak servis edilmekte.

Kuzu göbeği mantarının yararları nelerdir?

-Protein değeri etten daha fazla olan kuzu göbeği mantarı zihnin iyi çalışmasına yardımcı olur.
- Kan yapıcı özelliği ile zayıf ve kansız kimseler için iyi bir gıdadır. Kan yapar ve vücuda kuvvet verir.
-Vücudun dinç kalmasını sağlar, yorgunluğu giderir.

Yavaş pişirildiği zaman çok lezzetli olur. Pişirilmeden önce çok iyi temizlenmelidir. Bir oturuşta çok fazla yenilmemelidir. Toplandıktan sonra bir süre suda bekletilmesi ve iyice temizlenmesi gerekmektedir. İçi neredeyse boş ve şapka çukurları oldukça müsait olduğundan, içinde börtü böcek olabiliyor. Yavaş ateşte uzun süre pişirilmesi de verilen tavsiyeler arasında.

 

Editör: Vitrin Haber